Index Vakbarát Hírportál

A Fortnite nem kerülhet vissza az Apple boltjába

2021. szeptember 23., csütörtök 09:26 | aznap frissítve

Korábban meglebegtették az Epic visszaengedését, de meggondolták magukat.

Az Apple úgy döntött, hogy nem állítja vissza az Epic fejlesztői fiókjait, és ezen nem is változtat, amíg a két cég peres ügye le nem zárul – üzente az Apple jogi képviselőjével. 

A népszerű Fortnite játékot is fejlesztő Epic maga kérte, hogy engedjék vissza a cupertinói óriásvállalat alkalmazásboltjába, az App Store-ba. Azután kérték ezt, hogy a hónap elején egy kaliforniai bíróság döntése értelmében az Apple többé nem tilthatja meg, hogy a fejlesztők az App Store-tól független fizetési lehetőségeket kínáljanak a felhasználóknak. 

Mint ismert, a két cég közötti konfliktust is az robbantotta ki, hogy a játékfejlesztő egy weboldal segítségével megkerülte az akkor még 30 százalékos jutalékot levonó Apple fizetési rendszert. A Tim Cook vezette nagyvállalat emiatt tavaly augusztusban kirúgta az alkalmazásboltból a hatalmas népszerűségnek örvendő fejlesztőt, amely válaszul beperelte.

Az Epic piaci erőfölénnyel való visszaéléssel vádolta az Apple-t. A kitiltás fenntartásáról született döntésről az Epic vezérigazgatója, Tim Sweeney adott hírt a Twitteren, és egyben „az Apple újabb, rendkívül versenyellenes húzásának” nevezte azt.

Sweeney felidézte korábbi megegyezésüket, amely szerint az Epicet visszaengedik, ha hajlandó betartani a minden fejlesztőre vonatkozó szabályokat.

Az Apple hazudott. Az Epic belement a feltételekbe, és az Apple felülírta a megegyezést, visszaélve a felhasználók milliárdjai feletti monopóliumhatalmával

– fogalmazott a vezérigazgató, aki hozzátette, hogy folytatják a küzdelmet.

A pereskedés akár öt évig is tarthat, ha nem változik, az Apple döntése hosszú évekre elvághatja a potenciális játékosoktól a Fortnite fejlesztőjét.

(CNN)

Rovatok