Index Vakbarát Hírportál

Ráfázhat az Apple, ha kötelezővé teszik az USB töltőt az EU-ban

2021. szeptember 23., csütörtök 15:35

Tele van már a fiók használhatatlan töltőkkel, ezért univerzális töltőt szeretnének.

A hulladékterhelés csökkentése érdekében kötelezővé tenné az elektronikai gyártóknak az egységes és újrahasznosítható töltők használatát az Európai Bizottság. Az EU végrehajtó szervének javaslata szerint az unióban forgalomba kerülő eszközöknek az USB-C szabványt kellene használnia.

A döntés az Apple termékeire lehet a legnagyobb hatással, amelyek a cég saját „Lightning” csatlakozóját használják. A népszerű iPhone telefonok gyártója a BBC-nek ki is fejtette, hogy szerintük a döntés hátráltatja az innovációt, és így károkat okoz az európai fogyasztóknak. Az Apple egyéb termékei, például az új iPadek és MacBookok jelenleg is rendelkeznek a kevésbé innovatív USB-C csatlakozóval.

Az androidos Samsung, Huawei, Nokia telefonok ugyanakkor önként vállalták, hogy bevezetik a legutóbbi időkig használt USB micro-B portot váltó, új USB-C csatlakozót.

Tele a fiók

Az új szabályozás nem csak a telefonoknál, hanem a tableteknél, kameráknál, fejhallgatóknál, hordozható hangszóróknál, kézi játékkonzoloknál,  és bizonyos esetekben vezeték nélküli fülhallgatóknál, okosóráknál is egységesítené a töltőkábelt.

Az Európai Unió közel egy éve igyekszik egységesíteni az elektronikai eszközök töltőinek szabványait. A becslések szerint a használhatatlan töltőkből éves szinten 11 ezer tonna elektronikai hulladék keletkezik.

Az európai fogyasztók már rég dühösek, amiért használhatatlan töltők gyűlnek a fiókjaikban. Elegendő időt adtunk az iparnak, hogy megoldást keressenek, és most megérett az idő az egységes töltő bevezetésére

– fogalmazott Margrethe Vestager, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke.

A rendelkezéseket elfogadásukat követően két év alatt vezetik be.

(BBC, The Verge)

Rovatok