Index Vakbarát Hírportál

Magánűrállomást bérelne a NASA

2021. szeptember 28., kedd 12:16

Már a Nemzetiközi Űrállomás utáni korszakra készülnek, tucatnyi cég jelentkezett.

Már a Nemzetközi Űrállomás utáni korszakra készül az amerikai űrhivatal, amely 400 millió dollárral támogatna űrállomások felbocsátását tervező magáncégeket. A NASA elképzelései szerint évi egymilliárd dollár költséget takarítana meg a magánűrállomások szolgáltatásainak igénybevételével.

Mint ismert Oroszországgal kialakult diplomáciai bonyodalmak és a legrégebbi modulon megjelent újabb repedések megjelenése teljes megsemmisüléssel fenyegetik a Nemzetközi Űrállomást, amelyen várhatóan 2024-ben végleg befejeződik a munka.

A négy cégre tervezett pályázatra egy tucat jelentkezés érkezett. A NASA kereskedelmi űrrepülésért felelős igazgatója szerint az élénk érdeklődés erős jel arra vonatkozóan, hogy a Nemzetközi Űrállomás utáni korszak magáncégekkel együttműködésben folytatható.

Csak azért is lesz

A Nemzetközi Űrállomás üzemeltetése évi 4 milliárd dollárt visz el az amerikai űrkutatási költségvetésből. A jövő magánűrállomásai nem lesznek ennyire sokoldalúak és nagyok – ha nem is lesznek nagyon kicsik, a NASA csak azért fog fizetni, amire szüksége van.

A jelentkezők között ott van Elon Musk cége a SpaceX, a Jeff Bezos-féle Blue Origin, a Boeing és a Lockheed Martin.

A NASA és a magáncégek együttműködése hatalmas siker, a SpaceX és a Boeing űrhajófejlesztési programján egy űrhajó fejlesztéséért fizettek és kettőt kaptak, amin 23-30 milliárd dollárt takarítottak meg.

Az ügynökség egyébként már külön szerződést kötött Axiom Space-szel, amely 140 millió dolláros támogatás fejében a Nemzetközi Űrállomáshoz épít modulokat, azzal a kimondott szándékkal, hogy annak nyugdíjazása után a még használható modulokat leválasztva újrahasznosítsa. Hogy ez a terv sikerrel jár, egyelőre kérdéses, ugyanis Nemzetközi Űrállomás élettartamát 2028-ig kellene kiterjeszteni hozzá, hogy a hiányzó részek megépüljenek – ez tehát a Kongresszus politikai döntésén múlik.

(CNBC, Space.com)

Rovatok