Index Vakbarát Hírportál

Kiterjeszti az oltásellenesség tiltását a YouTube, eddig 130 ezer videót töröltek

2021. szeptember 30., csütörtök 09:48

Az egyik fő oltástagadó, Robert F. Kennedy Jr. csatornáját is bezárják.

A YouTube bejelentette, hogy eltávolítja felületéről azokat a videókat, amik félretájékoztatást tartalmaznak bármely oltóanyagra vonatkozóan, kiterjesztve ezzel az egészségügyi dezinformációkra vonatkozó eddigi gyakorlatát, amelyet az új koronavírus világjárványa idején már megerősített – jelenti az MTI.

A Google tulajdonában lévő videomegosztó platform közölte, hogy a Covid-19 betegség elleni oltóanyagokkal kapcsolatos félretájékoztatásra vonatkozó, tavaly bevezetett tiltások eredményeképpen eddig 130 ezer videót távolítottak el, de hatékonyabb fellépésre van szükség az interneten más oltóanyagokról megjelenő, szélesebb körű hamis állítások visszaszorítására.

Az új szabályok értelmében eltávolítanak minden olyan tartalmat, amely hamisan állítja, hogy bármelyik korábban jóváhagyott oltóanyag veszélyes és krónikus egészségügyi problémákat okoz, vagy téves információkat tartalmaz a vakcinák összetevőiről.

Tiltják a hazugságot, de vesztésre állnak

A közösségi médiát és az internetes platformokat világszerte több ízben felszólították, hogy fékezzék meg az online dezinformációk terjedését, s bár több millió posztot blokkoltak vagy távolítottak el és számos új szabályt vezettek be, valamint a hivatalos egészségügyi információkra mutató linkeket helyeztek el a legtöbb platformon, a bírálók szerint mindez nem tudta lelassítani a káros tartalmaknak a koronavírus-járvány kezdete óta tapasztalt terjedését – írja a dpa német hírügynökség.

A Facebook és a Twitter összességében kerülték a platformjukra kerülő tartalom keményebb cenzúrázását, de az utóbbi időkben már ők is felléptek az oltástagadók ellen. A Google lépése kissé megkésett, ezt a Washington Postnak azzal indokolták, hogy eddig elsősorban a koronavírus oltásokkal kapcsolatos félretájékoztatásra összpontosítottak.

A szabályfrissítést egy blogbejegyzésben ismertető YouTube közölte: legutóbbi intézkedéseivel arra reagált, hogy észlelte az új koronavírus elleni vakcinákkal kapcsolatos dezinformációk más hamis állításokba való átcsapását.

Folyamatosan láttuk, hogy a koronavírus elleni vakcinákkal kapcsolatos hamis állítások átterjednek általában az oltóanyagokkal kapcsolatos téves információkra, és ezen a ponton minden eddiginél fontosabb, hogy kiterjesszük ezt a munkát...

– fogalmazott a cég.

A platform ezúttal letiltja a leghíresebb oltástagadók – közöttük a Robert F. Kennedy Jr. – csatornáit. Robert F. Kennedy szenátor fia évek óta az oltásellenes mozgalom egyik vezető figurája.

A YouTube hozzátette, hogy lesznek „fontos kivételek” az új irányelvek alól, beleértve „az oltási irányelvekről, az új vakcinakísérletekről és a történelmi vakcinák sikereiről vagy kudarcairól”, valamint az oltóanyagokkal kapcsolatos személyes vallomásokról készült anyagok, amelyek a vállalat szerint fontos részei a tudományos folyamatokról szóló nyilvános vitáknak.

(MTI)

Rovatok