Index Vakbarát Hírportál

Itt az új Windows

2021. október 5., kedd 09:37

Október 5-én kerülnek a boltokba a Microsoft új saját márkás hardvertermékei, melyek már a Windows 11 operációs rendszerrel érkeznek. A redmondi cég ezzel egy időben letölthetővé tette legújabb rendszerét is, mely a kompatibilis számítógépekre már telepíthető is.

Érdemes ellenőrizni, hogy elbírja-e az új rendszert a számítógép, amire telepíteni szeretnénk. A Microsoft szerint a minimális rendszerkövetelmények a Windows 11-hez egy legalább kétmagos, 1 GHz-es, 64 bites processzor, 4 GB rendszermemória és 64 GB belső tárhely. Szükséges, hogy aktív legyen egy hardveres biztonsági szolgáltatás, a Trusted Platform Module (TPM) 2.0 is. Ahhoz, hogy valaki megbizonyosodjon róla, elfut-e a gépén a Windows 11, használhatja a Microsoft ellenőrző alkalmazását, ami a cég weboldaláról letölthető, és a futtatása után megmondja, alkalmas-e telepíteni a 11-es rendszert, vagy maradjunk inkább a pár évig még támogatott Windows 10-nél.

A Windows 10 Gépházán keresztül érkező frissítésre még várni kell, ám ha a gépünk hardveresen elég a Windows 11-nek, a Microsoft honlapján keresztül lehet elindítani a frissítést. A weboldalról lemezképfájl vagy telepítési adathordozó létrehozásával, illetve telepítési segédprogrammal is megoldható a Windows 11 installálása. Fontos viszont tisztában lennünk azzal, ha nem a Gépházon keresztül telepítjük a frissítést (főként egy régebbi gép esetén), a közeljövőben érkező további frissítések sem kerülnek majd automata módon fel a gépre, egyesével és manuálisan kell majd őket letölteni és telepíteni.

A Microsoft ígéri, hogy a Windows 11 az összes kompatibilis gépre megérkezik 2022 közepéig a Gépház frissítési szolgáltatásán keresztül is.

A Windows 11 nagyobb vizuális változásokat hoz a rendszerbe, illetve az érintőképernyővel szerelt eszközökre jobb optimalizációt ígér. A frissítés azonban még nem teljes, hiányzik például az Android-applikációk natív támogatása, illetve az első tesztek szerint az újratervezett felhasználói felület sem konzisztens még.

Rovatok