Index Vakbarát Hírportál

Steve Jobs elhajította az eredeti iPhone-t

2021. október 5., kedd 09:49

Nem azért, mert elege volt. Látványos demót tartott a forradalmi mobil strapabírásáról.

2021. október 5-én tíz éve, hogy hasnyálmirigyrákban elhunyt az Apple-alapító Steve Jobs. Az évforduló kapcsán a CNET ügyvezető szerkesztője és hírszerkesztője, Roger Cheng írt arról a 2007-es sajtóbemutatóról, amelynek során Jobs egyszerűen eldobta a 2007. januári Macworldön bemutatott első iPhone-t.

Jobs a The Wall Street Journal New York-i szerkesztőségében tartott a média meghívott képviselőinek demót nem sokkal azután, hogy a színpadon bejelentette az iPhone érkezését. Mivel még hónapok teltek el addig, hogy a telefon piacra kerüljön, az iPhone, amelyet az újságírók és a szerkesztők megnézhettek, csupán prototípus volt.

Egy újságírói kérdésre, amely az alumíniumból és műanyagból készült készülékház strapabíróságát feszegette, Jobs egyszerűen fogta a kezében tartott prototípust, és elhajította a szoba közepe felé. A szobában tartózkodók egyszerre hallgattak el, emlékezett vissza Cheng, ahogy a telefon átrepült a helyiségen. A készülék végül egy szőnyegen ért földet, és minden sérülés nélkül túlélte a repülést. Cheng szerint Jobs tudta, mit csinál, tapasztalt előadóként valószínűleg számított ilyen jellegű kérdésre.

Steve Jobs 1955. február 25-én született, Steve Wozniakkal és Ronald Wayne-nel 1976-ban alapították meg az Apple Computert. Első sikerüket 1977-ben, az Apple II-vel érték el. Az átütő sikert az 1984-ben bemutatott Macintosh hozta el. Jobsnak köszönhető az egér, a grafikus felhasználói felület elterjedése, cégének termékeivel forradalmasította a zeneipart (iPod és iTunes), illetve a mobilkommunikációs piacot (iPhone, iPad) is. Tíz évvel ezelőtt, 2011. október 5-én, 56 éves korában halt meg hasnyálmirigyrákban. Helyét a világ egyik legértékesebb vállalataként számon tartott Apple élén a cégnél korábban az értékesítésért felelős alelnökként dolgozó Tim Cook vette át.

Rovatok