Index Vakbarát Hírportál

Idén már biztosan nem repül az űrbe a Boeing

2021. október 10., vasárnap 09:57 | aznap frissítve

2022 első felére tolja a NASA és a Boeing az utóbbi fejlesztette Starliner űrhajó második tesztrepülését (Orbital Flight Test 2, OFT-2), melynek során a kapszulának legénység nélkül kellene a Földről a Nemzetközi Űrállomásra jutnia.

Az eredeti tervek szerint idén augusztus 3-án kellett volna felszállnia az űrhajónak, ám az indítóállást sem hagyhatta el, mivel egy ellenőrzés során tizenhárom szelepet rossz állásban találtak. Akkor a NASA és a Boeing még úgy nyilatkozott, idén megpróbálhatják elindítani az OFT-2-t, ám nem sikerült időben megjavítani az augusztusban jelentkező hibát. Az űrügynökség közleménye szerint az oxidálószert izoláló szelepekkel van gond, melyek nehezen hozzáférhetők, a probléma pedig komplexebb, mint a mérnökök elsőre gondolták.

A 2022-es indítás dátumát a javítások sikeressége, az ULA által biztosított indítóplatform és Atlas-V rakéta hozzáférhetősége, illetve a Nemzetközi Űrállomás aktuálisan használható dokkolóinak száma határozza majd meg.

A Starliner kapszula egyike a NASA által a Commercial Crew Programba kiválasztott, magáncég által fejlesztett űrhajóknak, a másik a SpaceX Crew Dragonja, mely már több sikeres küldetést hajtott végre, jelenleg Dragon kapszulák és Szojuzok taxizzák az űrállomás és a Föld között az űrhajósokat, illetve az ISS-t meglátogató fizető vendégeket. A NASA elvárja, hogy a legénységgel történő repülés előtt üresen, ballaszttal és mérőeszközökkel megrakva több tesztrepülést végezzenek a kapszulák, ezek közül a Boeing egyelőre csak egyet tudott teljesíteni, azt sem teljesen úgy, ahogy a tervekben szerepelt.

Ahogy a Starliner tesztje, úgy szolgálatba állítása is csúszik, a NASA a 2022 őszén eredetileg a Boeing űrhajójával szállított volna két asztronautát az Űrállomásra, ám a héten bejelentették, Nicole Mann és Josh Cassada a SpaceX biztosította űrhajóval repülnek majd.

Rovatok