Index Vakbarát Hírportál

Ripityára zúzná az aszteroidákat az új bolygóvédelmi stratégia

2021. október 16., szombat 21:44

Kinetikus penetrátorok szabdalnák ház méretű darabokra a veszélyes objektumot, napokkal vagy percekkel a becsapódás előtt.

2013 februárjában az emberek izgatottan figyelték az eget, mert az 50 méter átmérőjű 2012DA14 aszteroida közelebb haladt el a Föld mellett, mint a tévéműsorokat továbbító műholdak. Viszonylag készületlenül ért mindenkit, hogy ezzel egyidőben egy 19 méter átmérőjű aszteroida csapódott a Föld légkörében Cseljabinszk felett. A tűzgömb okozta lökéshullám hatására betörő ablakok miatt több ezren megsérültek.

Bár a cseljabinszki esethez hasonló becsapódások 50-100 évente következnek be, nem lehet figyelmen kívül hagyni a nagyobb és szintén fenyegető objektumokat. A 370 méter átmérőjű Apophis várhatóan 2029. április 13-án (pénteken) halad el a Föld közelében. A fél kilométer átmérőjű Bennu 2036-ban közelíti meg bolygónkat. Egyik esetben sem várható becsapódás, azonban ha áthaladnak a földi gravitáció „kulcslyuknak” nevezett régióján, az aszteroidák sokkal közvetlenebb pályára kerülhetnek.

Ha áthalad a kulcslyukon, akkor általában a következő körben eltalálja a Földet

– magyarázza Philip Lubin, a Kaliforniai Egyetem fizikaprofesszora.

A ledarált aszteroida

Az elmúlt 113 évben két olyan aszteroida becsapódás érte a Földet, ami milliók halálát okozhatta volna, egy várost ér. A kutatók szerint az ilyen esetekre fontos egy bolygóvédelmi rendszer megtervezése és megszervezése.

Az életben semmi sem biztos, csak a halál és az adó, de nyugodtan hozzávehetjük az emberiség kihalását. Van valahol egy nagy aszteroida vagy üstökös valahol a Naprendszerben, amin ott a felirat, hogy „Föld”. Csak azt nem tudjuk, hogy hol van és mikor fog becsapódni

– szögezte le Lubin.

Lubin két nemrég megjelent publikációban tett javaslatot egy bolygóvédelmi rendszerre. A szakember egyszerűen csak elporlasztásnak nevezi az általa kitalált eljárást.

A elporlasztási stratégia központi eleme egy csokornyi rúd alakú penetrátor. A rudak 10-30 centiméter átmérőjűek és 2-3 méter hosszúak, a belsejük robbanóanyagot tartalmazhat. Robbanóanyagra ugyanakkor nincs feltétlenül szükség, a művelet ugyanis arról szól, hogy óriási sebességgel és mozgási energiával csapódnak be a célpontba.

A terv, hogy a csapás nyomán az aszteroida legfeljebb ház méretű darabokra essen szét, a többit már elvégzi a légkör, amikor becsapódva elégnek. A nagy aszteroida energiája lényegében törmelékfelhővé szétesve oszlik szét a légkörben és katasztrófa helyett tűzijátékká szelídül.

A módszer attól egyedi, hogy hihetetlenül gyors reagálást tesz lehetővé. A probléma, hogy a régebbi technikák, mint az eltérítés, nagyon korlátozottak alkalmazhatósági idő terén. Más szóval ezek működése azon múlik, hogy a fenyegetést jóval azelőtt eltéríti, mielőtt a Földet megközelítené.

– mutatott rá Lubin.

Előbb-utóbb komolyan kell venni

A fizikus számításai szerint a cseljabinszki meteorhoz hasonló kisebb célpontokat percekkel becsapódás előtt is ártalmatlanná teheti egy ilyen rendszer, amihez a rakétavédelmi rendszereknél alkalmazott kisebb hordozórakéták is elegendőek. Egy Apophis méretű aszteroida felaprításához pedig elég lenne 10 nap. Az ilyen aszteroidáknál egyébként jóval a veszély bekövetkezte előtt érdemes lehet beavatkozni.

Nem nagyon vagyunk tudatában, de az Apophishoz és Bennuhoz hasonló égitestek rendkívül veszélyesek. Ezek becsapódása több energiát szabadít fel, mint a Földön található összes nukleáris fegyver együtt.

– figyelmeztetett Lubin, aki szerint a Hold kiváló helyszín lenne egy előretolt bolygóvédelmi ütegnek.

(Phys.org)

Rovatok