Index Vakbarát Hírportál

Új legénység érkezett a kínai űrállomásra

2021. október 17., vasárnap 20:34

Két férfi és egy nő az állomás bővítését készíti elő.

Szombaton sikeres kapcsolódást követően megkezdte féléves küldetését Kína első állandó űrállomásának második legénysége. A Sendzsu–13 csapata két férfi és egy női űrhajósból áll: a 41 esztendős Vang Japing lesz várhatóan az első űrsétára induló kínai űrhajósnő.

Segítjük egymást, óvatosan menőverezünk és igyekszünk sikeresen végrehajtani minden feladatot

– nyilatkozta az űrállomásról küldött videóüzenetben Vang.

A Tienkung, vagyis Mennyei Palota űrállomást tavaly áprilisban lőtték fel. Az első legénység három hónapot töltött a fedélzetén.

Az új legénység az állomás bővítéséhez szükséges munkákat végez majd az űrben, ehhez három űrsétát tesznek majd, közben orvostudományi kísérleteket végeznek.

Vendégeket is várnak

A kínai hadsereg irányította program keretében további két modul, a Mengtian és Ventian kapcsolódik jövőre az űrállomáshoz, ami teljes formájában 66 tonnás lesz. Összehasonlításul: a Nemzetközi Űrállomás 450 tonnát nyom.

A Sendzsu–13 szombati fellövését megelőzően a kínai külügyminisztérium a közleményben kiemelte a nemzetközi együttműködésben végzett békés űrkutatás fontosságát. Űrkutatás területén jelenleg Oroszország, Olaszország, Franciaország és Svédország is együttműködik Kínával. Az űrprogram vezetői közölték, hogy szívesen látnának külföldi űrhajósokat a már elkészült Tienkungon.

Kína eddig nem látott erőket mozgósít az űrkutatásban, idén szondát juttattak a Marsra és kőzetmintát hoztak a Holdról. A terveik szerint hamarosan űrhajóst is juttatnak a Holdra, miközben állítólag egy szigorúan titkos űrrepülőgép fejlesztésén dolgoznak.

(Phys.org)

Rovatok