Index Vakbarát Hírportál

Jobban áll a kínai és orosz Mars-küldetés a NASA szerint

2021. október 21., csütörtök 14:33

Nukleáris meghajtásra lenne szükség, amit a konkurensek már nagy erőkkel fejlesztenek.

Kína és Oroszország megelőzheti az Egyesült Államokat a sikeres emberi Mars-küldetésért folyó versenyben és a kutatás-fejlesztésbe fektetett pénzek elmaradása miatt valószínűleg az indulásra kitűzött 2033-as dátum sem lesz elérhető – derült ki szerdán az amerikai Képviselőház meghallgatásán független tudósok és a NASA tisztségviselőknek a válaszaiból.

Stratégiai versenytársaink, Kínával együtt, agresszív befektetéseket eszközöltek egy sor űrtechnológiába, köztük a nukleáris meghajtásba, hogy tartós marsi bázist létesíthessenek és mélyűri küldetéseket folytassanak. Az Egyesült Államoknak gyorsan fel kell vennie a tempót, ha meg akarja őrizni versenyképességét és vezető szerepét az űrkutatásban

– mondta Bhavya Lal, a NASA tanácsadója.

Lal elmondta, hogy a kínai űrprogrammal kapcsolatos részletek „nehezen hozzáférhetők”, de kiemelte, hogy az ország nagyon agresszív űrprogramba kezdett. A szakember szerint ugyanakkor közelebbi ismereteik vannak az orosz űrprogram állásáról.

Oroszországnak komoly nukleáris meghajtás fejlesztési programja van. Nem látok bele, hogy hol tartanak, de nem tűnik fejlettebbnek, mint miénk.

– vélekedett.

Az amerikai űrügynökség korábbi igazgatója Jim Bridestine 2019-ban még azt mondta a képviselőknek, hogy egy új holdraszállás a sikeres Mars-utazás kulcsa. Lal ezzel kapcsolatban is hűtötte a kedélyeket.

A mélyűri utazás csak egy része a Marsra jutásnak, a légkörbe lépés, ereszkedés és leérkezés az, ami nagyon nehéz és ebbe egyáltalán nem fektettünk sokat.

– mondta, kiemelve, hogy az űrhajósokat sok sugárzás éri egy ilyen utazás során és fontos megismerni ennek hatásait.

Az amerikai tudományos akadémia nukleáris meghajtási bizottságának vezetője,  Roger Myers rámutatott, hogy jelenleg nincs olyan nukleáris reaktor-üzemanyag, amely a megfelelő teljesítmény eléréséhez szükséges. Arról is tájékoztatta a bizottságot hogy a küldetéshez szükséges folyékony hidrogén tárolására szolgáló technológiai jelenleg még nem létezik.

Alapvető technológiai előrelépésre van szükség, mielőtt elkezdhetjük a küldetést. Létre kell hoznunk az ehhez szükséges technológiai infrastruktúrát, a földi infrastruktúrát, és az űrbeli infrastruktúrát, mielőtt elkezdhetjük a küldetést.

– mondta.

Lal rámutatott, hogy az űrverseny nem csak a dicsőségről szól, de komoly következményei vannak a Föld hatalmi egyensúlyára nézve.

Ezek olyan befektetést jelentenek, ami segít, hogy az Egyesült Államok megőrizhesse globális technikai előnyét

– szögezte le.

(Yahoo!News)

Rovatok