Index Vakbarát Hírportál

Jól vizsgázott a SpaceX holdűrhajója a próbaindításon

2021. október 26., kedd 05:59

Sikeres próbaindítást hajtott végre a SpaceX Starship űrhajójának SN20-as prototípusa a texasi Boca Chicában.

Ez már nem az első tesztje a Starshipnek (az SN20-as prototípusnak igen), volt már olyan is, hogy az űrhajó – mely a NASA reményei szerint az Artemis-programban embert visz majd a Holdra – sikeres, 10 kilométeres magasságú tesztrepülést végzett. Ez a földi próbaindítás volt azonban az első, melyben a Starshipen már a vákuumra optimalizált Raptor hajtómű (RVac) is felszerelt állapotban volt, s ez dolgozott az alap Raptor helyett.

Az ötven méter magas SN20-as jelenleg két Raptorral van felszerelve. Ezek közül indították be a magyar idő szerint október 22-én, 2:16 perckor elvégzett teszten a SpaceX texasi telepén a vákuumra optimalizált verziót, mely az első sikeres tesztje volt a hajtóműnek úgy, hogy az már integrálva van az űrhajóba. 

A SpaceX a Twitteren keresztül erősítette meg a sikeres tesztet.

Egy órával később, magyar idő szerint 3:18-kor újabb próbaindítás következett, a SpaceX erről nem nyilatkozott, a Space.com kapcsolódó cikkében azonban azt írja, ennek során az RVac előtt a normál Raptor is elindulhatott, hisz a közvetítésben jóval erőteljesebb, fényesebb volt a látvány.

Az ütemterv szerint a Starshipnek még idén el kellene végeznie az első orbitális tesztrepülését, erre készül a SpaceX és az Amerikai Légügyi Hatóság (FAA) is. Utóbbi jelenleg is vizsgálja a SpaceX beadványát, melyben a Starship Föld körüli pályára állításához kérvényeztek engedélyt. Elon Musk cégének űrhajója és tesztjei azért fontosak, mert ezt a járművet választotta ki a NASA az Artemis-program hivatalos űrhajójaként, vagyis ezzel kell visszatérnie az embernek ötven év után a Holdra. Ha sikerül visszatérni a Holdra, a Starship hosszú távú feladatai között lesz majd a Föld és a Hold között legénység és ellátmány fuvarozása, később pedig a Mars-missziók szállítása is.

A Starship-rakétarendszer két részből áll: magából az űrhajóból, melynek neve egyszerűen Starship, illetve az egyfokozatú Super Heavy hordozórakétából.

Mindkét járművet úgy tervezték, hogy többször használhatók legyenek, s mindkettőt Raptor hajtóművek mozgatják. A kész Starshipben összesen hat lesz belőlük (három normál és három vákuum), a Super Heavy rakétán pedig huszonkilenc (erről korábban fotót is közöltek). Az első orbitális teszt tervei szerint a hordozórakéta a Mexikói-öbölbe, a Starship pedig a Csendes-óceánban, Hawaiin Kauai szigete mellé tér majd vissza.

Rovatok