Index Vakbarát Hírportál

Budapestre jön a Nemzetközi Űrhajós Szövetség kongresszusa, mintegy félszáz űrhajóssal

2021. október 27., szerda 16:42

Előreláthatólag csaknem félszáz űrhajós érkezhet Budapestre a Nemzetközi Űrhajós Szövetség (Association of SPace Exploreres – ASE) 33. kongresszusára – adta hírül az MTI.

A november 1. és 5. közötti rendezvény a szervezők szerint „jelentős lépés az űrkutatás népszerűsítése, továbbá az abban egyre jelentősebb szerepet vállaló magyar egyetemek, kutatóintézetek és vállalkozások számára”.

Budapesten már 1986-ban is tartottak egy ilyen kongresszust, melynek azóta Washington, Peking, Moszkva és Tokió is otthont adott. A 2020-ra tervezett kongresszus a járvány miatt tolódott át idén őszre.

A vendégek szakmai és ismeretterjesztő programokon vesznek részt, mindenszentek napján fát avatnak az elhunyt űrhajósok emlékére a budapesti Városligetben, majd ellátogatnak több vidéki városba, ahol az űrkutatás iránt érdeklődőkkel találkoznak.

Korábban az Index is beszámolt arról, hogy várhatóan 2024-ben vagy 2025 első felében ismét lehet magyar űrhajós. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a tervvel kapcsolatban úgy fogalmazott: az űrhajós amerikai együttműködéssel fog eljutni a Nemzetközi Űrállomásra, ahol magyar fejlesztésű eszközökkel folytathat kísérleteket.

Rovatok