Index Vakbarát Hírportál

Lekapcsolja arcfelismerő funkcióját a Facebook

2021. november 3., szerda 09:00

A Facebook azt tervezi, hogy még ebben a hónapban megszünteti a platformon tíz éve működő arcfelismerő funkciót – írja a New York Times. Egymilliárd felhasználó adatait fogják törölni a rendszerből.

Jerome Pesnti, a Facebook anyacégének, a Metának a mesterséges intelligenciáért felelős alelnöke a döntést a technológiát övező társadalmi aggodalmakkal indokolta. Mint elmondta, a cég továbbra is hasznos eszköznek tartja az arcfelismerést, de

minden új technológiának megvannak az előnyei és a veszélyei, és meg szeretnénk találni a kellő egyensúlyt.

A 2010 decemberében bevezetett funkciót arra használták, hogy a felhasználók a fényképeken gyorsabban tudják megjelölni ismerőseiket, akiket azonosít a rendszer, és felkínálja a profiljukat lehetőségként. Ennek a szoftvernek köszönhetően jelenleg a Facebook rendelkezik a világon a legnagyobb adatbázissal ezen a területen.

A vállalat a rendszert csak a saját oldalán használta, és a szoftvert nem árusította külső megrendelőknek. Ennek ellenére a funkciót sokan támadták személyiségi jogi és szabályozási oldalról is. Személyiségi jogokkal foglalkozó ügyvédek gyakran érdeklődtek, hogy a cég mennyi információt halmozott fel, és pontosan mire használja.

A céggel szemben nemrég szenátusi vizsgálat indult, miután egy volt alkalmazottjuk, Frances Haugen adatspecialista olyan belső dokumentumokat szivárogtatott ki, amelyek tanúsága szerint a Facebook inkább választja a profitot, mintsem a köz érdekeit, a nyilvánosságot pedig hamis állításokkal vezette félre a gyűlöletbeszéd, az erőszak és az álhírek szabályozásáról.

Rovatok