Index Vakbarát Hírportál

Koronavírus: kezdhetünk félni a szarvasoktól

2021. november 9., kedd 10:48 | aznap frissítve

A fehérfarkú szarvasok populációja tartósan a vírus hordozója lett.

Egy szakmai publikáció előtt nyilvánosságra került amerikai kutatás szerint az Iowa államban tesztelt fehérfarkú szarvasok több mint 80 százaléka a SARS-CoV-2 hordozójának bizonyult. A vizsgálatot 2020 decembere és 2021 januárja között végezték, és a vadon élő állatoktól vett közel 300 mintán végeztek PCR-teszteket.

Az eredmény alapján a szarvasok olyan populációt jelentenek, amelyben a világjárványt okozó koronavírus szabadon kering és fejlődik, ami újabb, emberre veszélyes vírusfajták megjelenéséhez vezethet.

A vizsgált szarvasok 80 százaléka pozitív lett SARS-CoV-2-re, ami ötvenszerese az embereknél a járvány csúcsán jellemző szinteknek. A SARS-CoV-2-pozitív szarvasok száma 2020 áprilisától decemberig nőtt, és a legnagyobb emelkedés a tavalyi vadászati szezon idején következett be

– mondta Suresh Kuchipudi, a Penn State Egyetem állatdiagnosztikai laborjának professzora.

A vizsgálat során 12 különböző SARS-CoV-2-variánst mutattak ki, de az esetek háromnegyedénél a B.1.2 vagy B.1.311 változatot találtak. Kuchipudi óvatosságra intette a szarvasok közelében élőket és a vadászokat, kiemelve, hogy oltás vagy védőszerelés javasolt azoknál, akik az állatokkal kapcsolatba kerülnek. A szakember rámutatott, hogy fontos lenne megvizsgálni minden olyan vadon élő állatot, amelyet a koronavírus megfertőzhet, hogy az emberről állatra visszafertőződés ellen védekezhessünk.

(SciTechDaily)

(Borítókép:  Fehérfarkú szarvas. Fotó: Wild Horizons / Universal Images Group / Getty Images)

Rovatok