Index Vakbarát Hírportál

A globális felmelegedés miatt szélsőséges az időjárás Európában

2021. november 11., csütörtök 21:08

A globális felmelegedés nem egyformán érinti a világ minden részét, Európa már 2,2 fokkal melegebb az iparosodás előtti időszakhoz képest, ami jóval meghaladja a hőmérséklet-emelkedésnek a párizsi klímaegyezményben vállalt 1,5 fokra való korlátozását.

Azt tudjuk, hogy az Északi-sark háromszor gyorsabban melegszik a globális átlagnál. Már három fokkal melegebb a iparosodás előtti időkhöz képest

– mondta Samantha Burgess, az Európai Unió Copernicus Légkörfigyelő Szolgálatának igazgatóhelyettese a Glasgowban zajló ENSZ-klímakonferencián.

Hozzátette, hogy a tudósok tisztában vannak azzal, hogy az északi-sarki melegedés sebességét a bolygó fényvisszaverő képességének, azaz a napfény földfelszín általi visszaverésének a megváltozása idézi elő. Az érintetlen fehér jég a sarkok körül tükörként működik, több napsugarat ver vissza, mint nyel el, de ha a jég olvad és a jégmezőkön tavak keletkeznek, az megváltoztatja a fényvisszaverő képességet. Érdekes, hogy ugyanez a hatás nem figyelhető meg a Antarktiszon.

Európa gyorsabb melegedése előtt azonban értetlenül állnak a tudósok. A Copernicus adatai szerint 2020 volt a legmelegebb év Európában, az átlaghőmérséklet 1,9 fokkal volt magasabb az 1980-2010 közötti hosszú távú átlagnál és 0,4 fokkal magasabb az előző rekordnál.

2030-ig még több szélsőséges eseményre kell számítani, forróbb nyarakra, enyhébb telekre és több erős viharra, a 2050 és 2100 közötti időszak alakulása attól függ, hogy milyen forgatókönyvet fogadnak el a glasgow-i tanácskozáson

 – tette hozzá.

A felmelegedés korábban nem tapasztalt időjárási szélsőségeket idézett elő a kontinensen. A történelemben példa nélküliek voltak az idén nyáron Nyugat-Európát sújtó áradások, amelyek csak Németországban 200 ember halálát okozták

– emlékeztet a space.com csillagászati és űrkutatási hírportál. A kutatók szerint jelenleg úgy tűnik, hogy világ a 1,5 fokos felmelegedési küszöböt 2034 körül fogja elérni.

(via MTI)

Rovatok