Index Vakbarát Hírportál

Rohamosan nőtt a hőmérséklet az elmúlt 200 évben

2021. november 18., csütörtök 09:50

Példátlan volt az elmúlt két évszázadban a felmelegedés – írja a Study Finds. Az Arizonai Egyetem kutatói az előző jégkorszaktól kezdve vizsgálták az időjárást, és szerintük az elmúlt 24 ezer évben nem volt még egy olyan kétszáz éves időszak, amikor ilyen mértékben emelkedett volna a hőmérséklet.

A Nature tudományos folyóiratban szintén megjelent egy tanulmány, ebben a kutatók azt írják, az elmúlt tízezer évben folyamatos volt a felmelegedés, amiben az üvegházhatású gázok koncentrációja és a jégtakarók visszahúzódása játszott nagy szerepet. A kutatás eredménye két adatbázis egyesítésével született: tengeri üledékekből származó éghajlati adatokat és klímával foglalkozó számítógépes szimulációkat együtt használtak.

A meteorológiai előrejelzésekhez hasonló modellt alkalmaztak az amerikai kutatók, amivel képesek évezredekkel visszamenőleg is rekonstruálni az időjárást. A jelenlegi céljuk az, hogy még korábbi klímafolyamatokat is tudjanak elemezni.

Azt már most megjegyezték: hogy ennyire távol vagyunk attól, hogy a modell szerint minek kellene normálisnak lennie ebben a kétszáz évben, komoly aggodalomra adhat okot.

Rovatok