Index Vakbarát Hírportál

Évekig tévesen mutogatott valakit sorozatgyilkosként a Google és a Wikipedia

2021. november 24., szerda 06:08

Az egyik Nathaniel White erőszakolt és rabolt Floridában, a másik hat nőt ölt meg New Yorkban.

Nathaniel White hat nőt, közöttük 14 éves lányt és családanyákat gyilkolt meg New Yorkban a 90-es évek elején. Robotzsaru gyilkosként vált ismertté, mivel a mozikban akkoriban futó azonos című sci-fi akciófilm jeleneteit eljátszva végzett áldozataival. A róla szóló Wikipedia oldalon mégsem ő volt látható, hanem egy floridai férfi, aki soha életében nem járt New Yorkban.

A történet 2018 augusztusában kezdődött, amikor a Discovery tévécsatorna dokumentumfilmet sugárzott a sorozatgyilkosról, ebben bukkant fel először a tévesen Nathaniel White-tal azonosított férfi letartóztatási fotója. Egy pillanatra jelent csak meg, de a pár képkocka alapján kiderült, hogy hibásan szerepel a Wikipediában és a Google képkereső szolgáltatásába.

A nem sorozatgyilkos White tavaly perelte be emiatt a Discoveryt, amelyben megnevezte a Google-t, Facebook-ot, Twittert, és Wikipediát a személyes adatokkal való visszaélés, rágalmazás, gondatlanság és az általuk okozott szenvedés miatt.

Az ügyben a távközlési cégeket a rajtuk keresztül publikált tartalmak miatti felelősség alól felmentő amerikai törvényi szakasz, a 230. cikkely alapján a tech cégeket felmentették, a Discovery felelősségét jelenleg is vizsgálják. 

Ügyvédje elmondása szerint a férfinél egyik szomszédja kérdezett rá, hogy valóban sorozatgyilkos-e, ezután nem is nagyon mert az utcára menni, igazából a koronavírus járvány és a maszkviselés tette elviselhetővé az életét.

Ez a White leülte

A szentnek nem tekinthető, de nem sorozatgyilkos White úgy került a történetbe, hogy a floridai törvények viszonylag szabadon kezelik az elitéltek adatait, így például nyilvános adatnak számít a letartóztatási fotójuk. Előbbi Nathaniel White nemi erőszak, rablás és testi sértés miatt töltött börtönbüntetést a déli államban, ahonnan hét évvel ezelőtt szabadult – a sorozatgyilkos névrokon ezzel szemben egy életfogytig tartó büntetését tölti New Yorkban.

A galibát okozó fotót a Wikipedia egyik szerkesztője a crimefeed.com adatbázisból töltötte le és bár a legutóbbi évekig a bárki által szerkeszthető webes enciklopédiát még középiskolában sem szokás megbízható forrásként elfogadni a hiba nem tűnt fel, csak két évvel később, amikor a Discovery műsorában megjelent.

A Google kereséseknél, ahol a specifikus kereséseknél Tudáspanel néven rövid szócikkek jelennek meg szintén hibás fotó volt látható, de ezt a cég ügyvédi megkeresésre sem távolította el. Csak akkor léptek az ügyben, amikor a Vice magazin újságírója rákérdezett náluk.

A Google hivatalosan annyit közölt, hogy több milliárd szócikket kezelnek és amikor kiderül, hogy hibás itt egy információ kijavítják. White jogi képviselői minden esetre nagyon csalódottak, hogy a 230-as cikkely miatt a tech cégek megúszták, hogy évekig rossz hírét keltették védencüknek.

(Vice)

Rovatok