Index Vakbarát Hírportál

Új orosz modul indult el a Nemzetközi Űrállomásra

2021. november 24., szerda 15:43

Oroszország sikeresen elindította a Bajkonuri űrrepülőtérről egy Szojuz hordozórakétán a Pricsal (Uzlojov) csomóponti modult a Nemzetközi Űrállomásra. A Roszkoszmosz rakétája magyar idő szerint 14:06-kor indult.

A Pricsal, mely nevének jelentése magyarul kikötő, móló, 2022-ben kezdi meg működését az ISS részeként, mint új dokkoló modul. A terveit 2011-ben hagyták jóvá, és az eredeti ütemterv szerint 2012-ben kellett volna pályára állítani. Az idén nyáron felbocsátott és az ISS-hez dokkolt Nauka modulhoz csatlakozik majd, ezzel bővítve az űrállomás orosz részét. A Pricsalon öt, űrhajók számára fenntartott kikötési pont van, így segítheti az űrállomás jövőbeli forgalmának bővülését. A Russian Space Web megjegyzi, az összesen hat dokkolóponttal felszerelt modul akár egy új űrállomás központi elemeként is használható, úgy tervezték.

A modulra Szojuz, Progressz, illetve Orel típusú űrhajók lesznek képesek dokkolni, ráadásul a Naukával mindkét irányba képes lesz üzemanyag átfejtésre is. A belsejében található tér 14 négyzetméter, összehasonlításként az általában négy asztronautát szállító SpaceX Crew Dragon belső tere 9,3 négyzetméter.

Két napig tart majd a Pricsal útja, várhatóan november 26-án, pénteken érkezik meg az űrállomáshoz, majd csatlakozik egy automata rendszer irányításával a Nauka modulhoz. Az öt tonnás Pricsal mellett a Szojuz rakétával ellátmányt is útnak indítottak az ISS-re.

A Nemzetközi Űrállomás tervezett nyugdíjazása 2024, ugyanakkor a NASA azt állítja, az állomás 2028-ig biztosan üzemképes marad. Oroszország korábban kifejezte szándékát, hogy arra vonatkozóan, hogy otthagyják az ISS-t és új, saját űrállomást állítanak pályára.

Rovatok