Index Vakbarát Hírportál

A klinikai tesztek küszöbén áll több, Alzheimer-kór elleni oltás

2021. november 26., péntek 18:31

Pár éven belül megelőzhetővé válhat a jelenleg gyógyíthatatlan, leépüléssel járó betegség.

Jelenleg is kereskedelmi partnerre vár klinikai tesztek elindításához az az Alzheimer-kór elleni oltóanyag, amelyet a Leicester Egyetem és a Göttingeni Egyetem munkatársai fejlesztettek ki.

A világszerte negyvenmillió beteget és családját érintő szellemi leépüléssel járó, jelenleg gyógyíthatatlan betegséget a legszélesebb körben elfogadott tudományos álláspont szerint az agyban felgyülemlő, idegsejteket elpusztító, összetapadó és lerakódó fehérjék okozzák.

A brit és német tudósok sikeresen fordították vissza a kór által okozott demenciát laboratóriumi egereknél. Forradalmi újításuk lényege, hogy beazonosították a TAP01-04 nevű antitestet, amely lerakódásokat okozó béta-amiloid-fehérjék toxikus, rövidült formájához kapcsolódik. Vakcinájuk lényegében elindítja a szervezetben a TAP01-04 termelését, amivel gyakorlatilag megelőzi a betegség kialakulását.

A klinikai teszteken egyetlen amiloidplakkokat oldó kezelés sem mutatott sikert az Alzheimer-kór tüneteinek kezelésében. Olyanok is voltak, amelyeknek rossz mellékhatásai voltak. Mi olyan antitestet azonosítottunk, amely az amiloid-béta oldható, rövidült változatát semlegesíti, de sem a normális formájához, sem a plakkokhoz nem kötődik

– mondta Thomas Bayer, a Göttingeni Egyetem orvosi karának professzora.

Skandináviában már toboroznak

Valamivel előrébb tart a svéd Alzinova AB által kifejlesztett Alzheimer-elleni oltóanyag, amelynek első klinikai tesztjeibe a napokban vették fel az első önkénteseket Finnországban. Az Alzinova által fejlesztett ALZ-101 vakcina alapját az AβCC-technológiának nevezett megoldás jelenti, amely a leginkább toxikus ammiloid-béta-42 oligomerek ellen mozgósítja az immunrendszert többszörös oltással.

A laboratóriumi eredmények kimutatták, hogy az oltóanyag hatásos volt a fehérjék rövid sorozataiból álló oligomerek ellen, miközben sem toxikus, sem gyulladásos mellékhatása nem volt a központi idegrendszerben.

A vakcina hatásait és megfelelő adagját a finn partner által végzett, öt hónapig tartó, 26 betegen végzett klinikai vizsgálattal derítik ki. Az ALZ-101 vakcina klinikai kipróbálása várhatóan 2023 második felében fejeződik be.

(Daily Mail, Alzheimer’s News Today)

Rovatok