Index Vakbarát Hírportál

A múlt század eleje óta melegszik a Jeges-tenger

2021. november 29., hétfő 09:31

A folyamat jóval a modern mérések előtt elkezdődött.

Az Atlanti-óceán felől érkező melegebb víztömegek miatt már XX. század eleje óta emelkedik a Jeges-tenger hőmérséklete – állapította meg egy friss tudományos kutatás. A Science Advancesben közölt cikket jegyző nemzetközi kutatócsoport a tengereket összekötő Fram-szorosnál bekövetkezett folyamatokat rekonstruálta kémiai nyomok alapján.

Eredményeik alapján az Atlanti-óceán felől érkező magasabb sótartalmú és melegebb víz érkezése okozta jelenség, amit atlantifikációnak is neveznek, 1900 óta 2 fokkal emelte a tenger vizeinek hőmérsékletét, és jóval megelőzte a modern mérések kezdetét.

A világ tengerei mindenütt melegednek a klímaváltozás miatt, de a Jeges-tenger melegszik a leggyorsabban

A melegedés kétszer gyorsabb az Északi-sarkon a visszacsatolási mechanizmusok miatt. A műholdas mérések szerint a Jeges-tenger folyamatosan melegszik, különösen gyorsan az elmúlt 20 évben, és szerettük volna ezt egy szélesebb kontextusban látni

– fogalmazott az egyik szerző, dr. Francesco Muschitiello, a Cambridge-i Egyetem munkatársa.

A felmelegedés következtében a sarki régió jégtakarója elolvad, ami megemeli a tengerek szintjét. A jég olvadásával nagyobb lesz a napsugaraknak kitett tengerek felülete, és növekszik a levegő hőmérséklete. A jég olvadása egyúttal jelentős mennyiségű metánt szabadít fel, ami a szén-dioxidnál is erősebb üvegházhatást okoz.

A kutatók az elmúlt 800 év vízminőségét vizsgálták az üledékben, és úgy találták, hogy a XX. század kezdetén váratlanul nőni kezdett a sótartalom és a hőmérséklet. 

A klímaváltozás tovább fokozhatja az atlantifikációt, a kutatók szerint ugyanakkor elképzelhető, hogy olyasmire bukkantak, ami a klímamodellek potenciális hibáját jelzi, hiszen ezekben egyáltalán nem jelenik meg a Jeges-tenger korai melegedése.

(Phys.org)

Rovatok