Index Vakbarát Hírportál

Süllyednie kellett a Nemzetközi Űrállomásnak, hogy elkerüljön egy becsapódást

2021. december 3., péntek 14:32

Űrszemét veszélyeztette a Nemzetközi Űrállomást, az ütközés elkerülése végett 310 méterrel csökkenteni kellett az ISS keringési pályamagasságát. Az állomásra veszélyt jelentő maradványok egy 1994-ben felbocsátott amerikai hordozórakétából származnak.

Az orosz űrügynökség, a Roszkoszmosz igazgatója, Dmitrij Rogozin nyilatkozata szerint az űrállomás magasságát három percnyire kellett 310 méterrel lejjebb hozni, máskülönben elkerülhetetlen lett volna, hogy veszélyes közelségbe kerüljön az ISS és a rakéta maradéka. A Roszkoszmosz szerdára tervezi a Szojuz Msz–20 elindítását az űrállomásra, a manőver Rogozin szerint nem sodorta veszélybe az űrhajó startját.

Az űrszemét ezen a héten kedden egyszer már veszélyesen közel került az ISS-hez, kedden a NASA elhalasztotta egy űrsétáját is miatta, amivel egy hibás antennát terveztek megszerelni az űrállomáson kívül. Az amerikaiak azt nyilatkozták, az űrséta elhalasztását okozó űrszemét az orosz védelmi rakéta tesztje során kilőtt műholdból származik, amely korábban többször is veszélyeztette az ISS-t. A Föld körül keringő hulladékról, illetve az ennek eltakarítására készített tervekről ebben a cikkben írtunk az ügy kapcsán.

Rovatok