Index Vakbarát Hírportál

Washington a Nemzetközi Űrállomás űrhajósainak veszélyeztetésével vádolja az oroszokat

2021. november 16., kedd 13:37

Az Egyesült Államok szerint Oroszország veszélybe sodorta a Nemzetközi Űrállomás (ISS) űrhajósait, amikor egy műholdak elleni rakétát tesztelt – számolt be az MTI.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter hétfőn este elítélte „a felelőtlen” rakétatesztet. Mint mondta, egy orosz műhold megsemmisítésével űrszemét keletkezett, ami

űrhajósok életét, a Nemzetközi Űrállomás épségét és a nemzetek érdekeit veszélyezteti.

Az amerikai űrparancsnokság közlése szerint a hétfőn végrehajtott rakétateszt következtében több mint 1500, nyomon követhető, alacsony Föld-körüli pályán keringő törmelék keletkezett. Ezek feltehetően több százezer kisebb szilánkra fognak szétesni, és évekig, ha nem évtizedekig fognak keringeni a Föld körül.

Ez jelentős kockázatot jelent a Nemzetközi Űrállomás legénysége és más, személyzettel végrehajtott űrkutatási tevékenységek, valamint számos ország műholdjai számára

– tette hozzá.

James Dickinson amerikai tábornok szerint Oroszország megmutatta, hogy tudatosan fittyet hány a világűr biztonságára és védelmére. Mint mondta, Oroszország olyan képességeket és eszközöket fejleszt és vet be, amelyek arra hivatottak, hogy aktívan megakadályozzák az Egyesült Államok és szövetségesei hozzáférését a világűrhöz.

Az űrszeméttel való lehetséges ütközés miatt az ISS hét fős legénységének hétfőn két alkalommal is biztonságba kellett vonulnia az űrállomáshoz dokkolt űrhajók fedélzetén, hogy vészhelyzet esetén gyorsan visszatérhessenek a Földre.

Rovatok