Index Vakbarát Hírportál

Akkora aszteroida húz el a bolygónk mellett hétvégén, mint az Eiffel-torony

2021. december 7., kedd 17:00

Hatalmas, 330 méter hosszú aszteroida halad majd el december 11-én a Föld mellett. A 4660 Nereus (Néreusz) névre keresztelt, tojás formájú égitest nagyobb, mint az Eiffel-torony, és a NASA szerint potenciális veszélyt jelenthet a Földre, ha túl közel kerül. Szerencsére erre nem kerül sor a hétvégén, mivel 3,86 millió kilométerre fog elrepülni bolygónk mellett.

Ez lesz az első alkalom az elmúlt húsz évben, hogy a bolygónkhoz ilyen közel repül el a Néreusz. Viszonyításképp a 3,86 millió kilométeres távolság tízszerese a Föld és a Hold közti 384 ezer kilométernek. A következő egy évtizedben a kisbolygó még tizenkét alkalommal közelíti majd meg a Földet, a becslések szerint legközelebb 2060 februárjában lesz, ám ekkor is a Föld–Hold távolság kétszeresére. Azt, hogy ismét a Földhöz közelít a Néreusz pályája, november elején jelezte először az űrügynökség.

A kisbolygót 1982. február 28-án fedezte fel Eleanor F. Helin, az égitest a nevét a görög mitológia azonos nevű tengeri istenéről kapta. A 4660 Néreusz Nap körüli pályája tízévente földközelbe hozza az aszteroidát, a NASA és a japán űrügynökség, a JAXA folyamatosan figyelemmel kísérik. A japánok korábban fontolóra vették, hogy mintát vegyenek az égitest felszínéről, ez azonban végül nem valósult meg. A NASA 2031-re és 2050-re tervezheti, hogy robotszondát küld az aszteroidára, ami bizonyíthatná az Asterank adatbázisának feltételezéseit.

Az Asterank szerint 4,71 milliárd dollárnyi értékű nyersanyagot, köztük nikkelt, vasat és kobaltot tartalmaz az aszteroida.

A 4660 Néreusz megkapta a földközeli objektum besorolást is, de ez nem olyan nagy szám, hisz mindent ezzel a jelzővel látnak el, ami közelebb kerül az űrben a Földhöz, mint 193 millió kilométer. Ugyan a Néreusz nem jelent veszélyt bolygónkra, és az emberiségnek nincs tudomása olyan aszteroidáról sem a Naprendszerben, ami ilyen lenne, a kisbolygók elleni védekezés egyik lehetőségét vizsgálja a Dart-misszió, melyről ebben a cikkben írtunk.

Rovatok