Index Vakbarát Hírportál

1,13 milliárd euróra bünteti Olaszország az Amazont

2021. december 9., csütörtök 10:51

Az olasz versenyhatóság 1,13 milliárd eurós büntetést szabott ki az amerikai e-kereskedelmi óriás Amazonra, mivel a hatóság szerint a cég erőfölényével visszaélve korlátozta a szabad piaci versenyt.

A felügyelő szervezet közleménye szerint az Amazon azzal, hogy saját logisztikai szolgáltatását helyezte előnyösebb helyzetbe az oldalán árusítók által választható szállítási opciók között, visszaélt erőfölényével, és kiszorította a versenyből, illetve megkárosította versenytársait.

A Reuters azt írja, az olasz trösztellenes szervezet korrekciós lépéseket írt elő, melyek az Amazon általi teljesítését majd egy megbízott felügyelőbizottságnak kell felülvizsgálnia a jövőben.

Olaszország nem most bünteti először az Amazont idén. November végén 68,7 millió eurós bírságot szabtak ki az e-kereskedőre, mivel az olasz trösztellenes hatóság szerint az Amazon és az Apple versenyellenes együttműködést kötött utóbbi termékeinek értékesítésének jogaira, amivel megsértették az EU vonatkozó jogszabályait, illetve befolyásolták az árversenyt.

A novemberi bírság kapcsán az Amazon úgy nyilatkozott, hogy aránytalan és indokolatlan. A mostani, 1,13 milliárd eurós büntetést egyelőre nem kommentálta a cég.

(Borítókép:   Emanuele Cremaschi / Getty Images)

Rovatok