Index Vakbarát Hírportál

Mesterséges intelligenciával vadászna a parlagfűre a magyar cég

2021. december 12., vasárnap 09:00

A gépi intelligencia drónfelvétel alapján azonosítja a gyomnövényeket.

A parlagfű egy rendkívül allergén gyomnövény, ami az előrejelzések szerint 2050-re 77 millió embernek okozhat szénanáthás tüneteket. Irtása nagy kihívás, különösen más kétszikű növények környezetében.

A parlagfű azonosítása a napraforgóban a legnehezebb, ebben hozott áttörést a magyar Proofminder startup cég újítása, ami nagy mennyiségben teszi lehetővé a parlagfű tövek pontos azonosítását. A platform lehetővé teszi az ideális védekezés meghatározását, az eredményeket a szakemberek digitális környezetben, térképen értékelhetik, és a rendszer segítségével pontos kijuttatási tervet készíthetnek akár precíziós munkagéppel, akár drónnal történő terítéshez.

A területről készült speciális drónfelvételeket betöltjük a Proofminder rendszerébe, amit betanítottunk, hogy felismerje és megkülönböztesse a hasznos és káros növényzetet. A parlagfűvel borított területek azonosításával kiszámítja a fertőzöttség mértékét. A projekt során az egyik mintaterületen azt tapasztaltuk, hogy a parlagfű a hasznos területek 71,45 százalékát fedte le, ami beavatkozás nélkül jelentős károkat okoz a termésben.

– magyarázta Havas Norbert, a cég technológiai vezetője.

A 2021-ben alapított háromfős vállalkozást Nemzeti Agrárgazdasági Kamara TechLab programjában a leginnovatívabb cégnek választották, jelenleg befektetőt keresnek termékük továbbfejlesztéséhez.

Rovatok