Index Vakbarát Hírportál

97 884 000 helyett 978 840 forintért kelt el egy NFT egy rossz helyre tett tizedesvessző miatt

2021. december 14., kedd 16:13

Nagyon megszívta az NFT-t árusító Max (maxnaut), amikor egy véletlen kattintással 97 884 000 forintnak megfelelő 75 ether helyett 0,75-ért, azaz 978 840 forintért hirdette meg saját Bored Ape NFT-jét az OpenSea oldalán. Mielőtt kijavíthatta volna a hibát, az NFT elkelt, Max pedig bukta a pénzét.

A sztorit a CNET írta meg először. Max a lapnak azt nyilatkozta, egész egyszerűen nem figyelt oda eléggé, amikor listázta az árusított elemet. Amikor az ár élesítése után meglátta a hibát, azonnal megpróbálta orvosolni, de addigra véleménye szerint egy robot már le is csapott a digitális majomra, és megvette.

Az üzleti életben az ilyen eseteket fat-finger errorként tartják számon, amikor egy elgépelés vagy rossz kattintás következtében a vételi vagy az eladási megbízás a tervezettnél jóval nagyobb méretű, vagy rossz készletre szól, illetve rossz árat határoznak meg. 2018-ban például a Deutsche Bank utalt át véletlenül 28 milliárd eurót egy ügyfelének. Míg azonban a téves utalást ott vissza tudták vonni, az NFT-k esetében ilyenre nincs lehetőség.

A rövidítés mögött a non-fungible token, magyarul a nem behelyettesíthető érme kifejezés lapul. Ám amíg egy pénzérme vagy bankjegy helyettesíthető egy azonos címletű másikkal, addig az NFT nem, hiszen korlátozott számban létezik, és névre szól. A technikai hátteret az ethereum kriptovaluta rendszere biztosítja, a blokklánctechnikát digitális állományok – jelen esetben majmokról készült rajzok – eredetiségigazolásként és tulajdoni lapként használják. Az NFT-k így egyedi, gyűjthető tárgyak, leegyszerűsítve olyasmik, mintha valaki digitálisan gyűjtene bélyeget, limitált Air Jordant vagy baseballkártyát. Vannak, akik a digitális művészet reneszánszát látják az NFT-kben, idén az év szava is ez lett, erről ebben a cikkben írt bővebben az Index.

Max esetén az sem segít, hogy az általa árult NFT egy nagyon trendi és drága kollekcióba, a Bored Ape Yacht Clubba tartozik. A kollekcióban az Xbox 360 Live avatarjaihoz hasonlító majmokból több mint tízezer egyedi darab van, eredetileg 0,08 etherért árulták őket, ám azzal, hogy hírességek is elkezdtek beszélni róla, kilőtt az áruk. Az OpenSea oldalán a Max által véletlenül századáron eladott NFT jelenleg 85 etherért, vagyis 105 244 246 forintért van hirdetve.

Rovatok