Index Vakbarát Hírportál

Jelentős vízkészletet találtak a Marson

2021. december 16., csütörtök 13:24

Fura módon olyan helyen van, ahol egyébként nem lehetne.

Nagy mennyiségű vizet rejthet a Mars hatalmas kanyonrendszere az Európai Űrügynökség és az orosz Roszkozmosz közös szondája az ExoMars Orbiter mérései szerint. A felfedezés a szonda FREND műszerének köszönhető, amely a felszín közelében egy méter mélységig képes érzékelni a hidrogén jelenlétét.

A mérés különösen nagy mennyiségű vizet jelzett a Valles Marineris nevű 4000 kilométer hosszú kanyonrendszerben.

Az Orbiterrel egy méterrel a poros felszín alá tudunk nézni és beazonosíthatjuk a vízben gazdag oázisokat, amiket a korábbi műszerek meg nem láthattak. A FREND talált egy területet, ahol szokatlanul magas volt a hidrogén mennyisége, ha feltételezzük, hogy a hidrogén vízmolekulákban ven megkötve, akár a felszín 40 százaléka víz lehet.

– mondta a Igor Mitrofanov az orosz tudományos akadámia űrkutatási intézetének fizikusa, a felfedezést bemtuató tudományos közlemény szerzője.

A Mars felszínét 2018 májusa és 2021 februárja között térképező FREND lényegében neutronok jelenlétét észleli.

Neutronok akkor keletkeznek, amikor kozmikus sugárzás érik a felszínt. A szárazabb talajban kevesebb neutron keletkezik mint a nedvesben, így a neutronkibocsátás alapján következtethetünk a talaj víztartalmára

– mutatott rá Alekszej Malakhov fizikus.

Kiderült, hogy a Valles Marineris tele van vízzel - jóval több víz van ott, mint gondoltuk. Ez olyan mint a Föld permafroszt régiói, ahol a felszín alatt jelentős mennyiségű jég van a tartósan alacsony hőmérséklet miatt.

– tette hozzá.

A felfedezés egyben rejtélyes is, mivel tudunk róla, hogy jég található a Mars sarki területein, de jelenlegi ismereteink szerint sem a hőmérséklet, sem a nyomás miatt nem lehet nagy mennyiségű víz a bolygó egyenlítőjéhez közeli területeken.

A rejtélyt valószínűleg az orosz-európai ExoMars program 2022-ben induló marjárói, az orosz Kazacsok és az európai Rosalind Franklin deríthetik fel.

(ScienceAlert)

Rovatok