Index Vakbarát Hírportál

Robert Downey Jr. szerint is Nobel-díjat érdemelne Karikó Katalin

2021. december 18., szombat 17:07

Robert Downey Jr. 2019-ben alapította meg a Footprint Coalition nevű kezdeményezést, amelynek célja, hogy a modern technológia segítségével csökkentsék a világ szén-dioxid kibocsátását. A fenti problémákra reagálva a szervezet most egy új, Science Engine (a tudomány motorja) névre keresztelt egységgel bővült, amelynek célja, hogy tudományos vezetők segítségével kutassák fel azokat a környezetvédelemmel kapcsolatos kutatásokat, amelyek máskülönben nem kapnának megfelelő figyelmet, írta meg a rakéta.hu

Ha a bürokratikus akadályok leküzdéséért is járna Nobel-díj, tudod, hogy ki kapná? Karikó Katalin

– kezdődik Robert Downey Jr. és David Lang véleménycikke a Fast Company hasábjain. A hollywoodi színész az esszében arra hívja fel a figyelmet, hogy a tudományos kutatások finanszírozását alapjaiban kéne újragondolni, a mostani, bürokratikus rendszer ugyanis lassú, és nem biztosítja, hogy a világmegváltó ötletek biztosan megkapják a szükséges támogatásokat.

A probléma megoldása most fontosabbnak tűnik, mint valaha – folytatja Downey Jr. –, hiszen a világjárvány miatt a tudományos kutatások száma erősen visszaesett, miközben az innovatív ötletekre még sosem volt akkora szükség, mint manapság:

A Science Engine kidolgozói egyelőre öt területet neveztek meg, többek között a biotechnológia, a környezeti igazságosság és a sejtkultúrákból történő élelmiszerelőállítás területén fogják keresni azokat a korai szakaszban lévő, kockázatos kutatásokat, amelyek érdemesek arra, hogy támogassák őket.

Rovatok