Index Vakbarát Hírportál

Életfogytiglanra ítélt keresett dollármilliókat kriptoműtárgyaival

2021. december 19., vasárnap 15:39

A sötét web kábítószerpiacának alapítója elítéltek családjait támogatná a bevételből.

Sikeresen eladta első NFT-jét Ross Ulbricht, aki 2013 óta tölti kétszeres, tényleges életfogytig tartó börtönbüntetését, a sötét web egyik leghíresebb piactere a Silk Road üzemeltetéséért. A kriptoműtárgyat a több ezer résztvevő által létrehozott decentralizált autonóm szervezet, az Ulbricht szabadulásáért küzdő FreeRossDAO vásárolta meg 6,3 millió dollárért.

A százezres ügyfélkörrel rendelkező Silk Road a Tor titkosított hálózatában működött és főleg kábítószerekkel foglalkozott, bár hamis jogosítványt és könyveket is árusítottak rajta, ugyanakkor más dolgok – például a szimpla csalások, fegyvereladás, bérgyilkosság, gyerekpornó – nem voltak megengedettek.

A szóban forgó kriptoműtárgyak, mint ismert, a blokklánc és kriptovaluták világában idén felbukkant és jelentős összegeket mozgósító egyedi értékhordozók, amelyeket nem behelyettesíthető tokeneknek vagy NFT-nek neveznek. Ilyen módon vált megvásárolhatóvá például az első SMS, vagy tweet, művészeti alkotások vagy egyes mémek.

Ulbricht írásai és ceruzarajzai Genesis Collection néven keltek el. Az alkotásokat megvásárló szervezetet az NFT novemberi bejelentését követően alakították magánemberek, akik egyben Ulbricht büntetése és az amerikai büntetésvégrehajtási rendszer ellen küzdenek. 

Ez csak a kezdet. Még sok utat kell megtennünk, hogy megtaláljuk az igazságot és helyesbítsék ezt az aránytalan ítéletet, amit egy nem erőszakos, első bűnelkövetőre kiszabtak

– fogalmaztak a szervezők egy tweetben.

Kész vagyok. Úgy érzem, új célom van. Az aukció minden reményemet felülmúlta

– írta Ulbricht egyik szerette által üzemeltetett Twitterén.

Ulbricht anyja közölte, hogy fia kívánságára a jelentős összeget jótékony célra fordítják és bebörtönzöttek családjait segítik majd.

(Blockworks)

(Borítókép: Max Dickstein, Ross Ulbricht egyik támogatója New Yorkban 2015-ben. Fotó: Spencer Platt / Getty Images)

Rovatok