Index Vakbarát Hírportál

Idén rájárt a rúd a kriptotőzsdékre

2021. december 21., kedd 18:23

Dollármilliókat zsákmányolnak tőlük a hackerek. Igaz, a legnagyobb zsákmányt, több mint félmilliárd dollárt, végül visszaadták.

Idén több mint 20 hackertámadás volt, amelyek során 10 millió dollárnál nagyobb értékben zsákmányoltak kriptovalutát a támadók – tudósított az NBC News. A hackerek körében népszerű és gyümölcsöző célpontok voltak az elmúlt években népszerűvé vált kriptovaluta-tőzsdék. 

2021 folyamán hat olyan eset volt, amikor hackerek több mint 100 millió dollárt zsákmányoltak. Az egyik legsúlyosabb eset decemberben történt, amikor a BitMart kriptovaluta kereskedő szolgáltatás ügyfeleinek 196 millió dollár értékű kriptovalutáját tuladonították el.

Az FBI bűnügyi statisztikái szerint a valóságban végrehajtott bankrablások ezzel szemben átlagosan 5000 dolláros zsákmánnyal jártak. A hatalmas összegek ellenére és a drámai akciók hiányában kevés figyelmet kapnak a hackertámadások. A szakértők ugyanakkor folyamatosan igyekeznek felhívni a befektetők figyelmét, hogy a kriptotőzsdék rendszeresen kibertámadások célpontjai.

Ha meghackelsz egy Fortune 500-as céget szerezhetsz pár felhasználónevet és jelszót. Ha meghackelsz egy kriptotőzsdét, több millió dollár értékű kriptopénzed lesz

– magyarázza Esteban Castaño a digitális értéktárgyakat kezelő TRM Labs vezérigazgatója.

Mivel a pénzváltó szolgáltatásként működő kriptotőzsdék fejlesztői sokszor bankellenesek és ellenzik az állami ellenőrzést is, ezért gyakori, hogy nem működnek együtt a rablás felderítésével próbálkozó hatóságokkal.

Másrészt nem minden eset végződik rosszul: amikor a Poly Networkből idén augusztusban 600 millió dollárt zsákmányolt egy támadó, a fejlesztők egy tiszteletteljes levélben megkérték, hogy szolgáltassa vissza, amit elvitt. A hacker, mivel szépen kérték, végül visszaadta a kriptovalutát.

Az Europol képviselője Clair Georges elmondta, hogy az EU bűnüldöző ügynökségének is látókörébe kerültek digitális rablások, de ezek kinyomozása sok időt vesz igénybe, így nem tud lépést tartani az egymást követő támadásokkal.

(via NBCNews)

Rovatok