Index Vakbarát Hírportál

Meghibásodott az új orosz hordozórakéta

2022. január 2., vasárnap 12:59

Csütörtököt mondott a harmadik fokozat.

Nem érte el tervezett pályáját és hamarosan visszazuhan a földre az Angara A5 rakéta, amit 2021 utolsó napjaiban indították a Pleszeck űrrepülőtérről. A Szovjetúnió összeomlása óta az Angara az első Oroszországban fejlesztett nehéz hordozórakéta. A december 27-én próbarakománnyal fellőtt példány egyben az új rakéta harmadik tesztje volt.

A kudarc oka, hogy a pálya felső részén beinduló harmadik rakétafokozat, az új Persei a tervezett három indításból először sikeresen működött, de a pályára állításhoz szükséges második indításkor már nem indult.

A próbarakományt az eredeti tervek szerint a működésük végére ért műholdakat gyűjtő úgynevezett "temető pályára" kellett volna eljuttatnia, így azonban a tervezettnél jóval alacsonyabb magasságig jutott. A pálya olyan alacsony, hogy az eszköz várhatóan irányítás nélkül visszazuhan a légkörbe.

Mivel a rakéta és a rakomány tömege körülbelül négy tonna, elképzelhető, hogy egyes részei elérhetik a Föld felszínét, ezzel felidézik a Halálrakétának is csúfolt kínai Long March 5B legutóbbi visszatérését. Igaz a kínai hordozórakéta a maga 22,5 tonnás tömegével jóval komolyabb fenyegetést jelentett.

A hivatalos orosz közlemények szerint az Angara A5 környezetbarátabb elődeinél, mivel hajtóanyaga oxigén és kerozin. Következő tervezett indítását márciusra tervezik, amikor már valódi rakományt, egy távközlési műholdat hordoz majd.

A rakéta kudarca azért különösen kellemetlen, mert a növekvő űrbéli nemzetközi feszültségekkel párhuzamosan a központi orosz űrvállalatnál, a Roszkozmosznál intézményi válság is van.

(Futurism, Space.com)

Rovatok