Index Vakbarát Hírportál

A macskák imádják a Starlink-antennákat

2022. január 8., szombat 05:47

Elon Musk műholdas internetszolgáltatása nagy siker az állatok körében.

A SpaceX nem csak egy magánűrcég, ami elsőként fejlesztett függőlegesen leszálló újrahasználható hordozórakétákat, és űrhajósokat utaztat a Nemzetközi Űrállomásra. A SpaceX egy műholdas internetszolgáltató távközlési vállalat, ami a Starlink-műholdrajt építi, és az űrinternet használatához szükséges különleges antennákat forgalmazza.

2022 elején mintegy 1800 Starlink-műhold kering a Föld körül, és hetente 1600-szor kerülnek veszélyesen közel (egy kilométernél közelebb) más, űrben mozgó eszközökhöz. A kínai Tienkung űrállomásnak tavaly kétszer is pályát kellett módosítania, hogy kitérjen a műholdak útjából. Az űrprogramjáról hagyományosan senkivel sem kommunikáló Peking az ENSZ-nél emelt hivatalos panaszt az űrhajósok életét veszélyeztető eset miatt.

A SpaceX számára is élet-halál kérdés a Starlink szolgáltatás beindulása. Elon Musk idén nyárra félmillió előfizetőre számít. A szolgáltatás „Jobb, Mint a Semmi” elnevezésű próbaváltozatára és az antennákra 2020 októbere óta lehet előfizetni az Egyesült Államokban, ahol azóta egyre többször figyelnek meg parabolákon heverésző macskákat.

A jelenség oka, hogy a Starlink-antenna a zavartalan vétel érdekében hómentesítő funkcióval is rendelkezik, a macskák pedig valahogy értesültek arról, hogy a tárgy hideg napokon felmelegszik. Kíváncsi tulajdonosok meg is bizonyosodtak róla, hogy az eszköz valóban meleg, és nem a kényelmes forma vagy a sávszélesség vonzza a közkedvelt háziállatokat.

Starlink works great until the cats find out that the dish gives off a little heat on cold days. pic.twitter.com/uyH3Kbqrie

— Aaron Taylor (@Tippen22) December 31, 2021

Több tulajdonos is izgatottan figyeli az ötszáz dolláros antenna körül mozgó élővilágot, és sokan aggódnak, hogy romlik az internet minősége, ha a rászálló madarak rácsinálnak. Egyelőre nem ismert, hogy a Starlinket hősugárzónak használó macskák felelősek-e az internetszolgáltatás minőségének hullámzásáért.

(Futurism)

(Borítókép:  Egy Van-macska Törökországban 2018. február 8-án. Fotó: Chris McGrath / Getty Images)

Rovatok