Index Vakbarát Hírportál

Még lehet jelentkezni űrhajósnak

2022. január 23., vasárnap 17:56

A szerencsés 2024-ben mehet a Nemzetközi Űrállomásra.

Január 31-ig várják a jelentkezőket a magyar kutatóűrhajós programra, a kiválasztott űrhajóst pedig előreláthatólag 2024 első felében küldik majd fel a Nemzetközi Űrállomásra – mondta Ferencz Orsolya az InfoRádiónak.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért és űrtevékenységért felelős miniszteri biztosa beszámolt róla, hogy az elektronikus toborzással foglalkozó oldalt már több tízezren keresték fel, és több százan nyitották meg az ott szereplő jelentkezési ablakot is.

Ferencz Orsolya kitért arra is, hogy a jelentkezés nem csak egy gombnyomásból áll, hanem az egész egy folyamat. A jelentkezőnek ugyanis az egészségügyi végzettséget igazoló adatok mellett sok mást is fel kell töltenie a rendszerbe.

Első körben egy elektronikus képességfelmérés vár a jelentkezőkre, ami a pszichikai képességek mellett a szakmai képességekre is fókuszál. Később az Európai Űrügynökség vezetésével tesztelik tovább a 10-15 fősre szűkített csoportot, a cél pedig az, hogy őszre meglegyen az a négy-öt fős kontingens, amelyből később választják ki, kit küldenek a Nemzetközi Űrállomásra.

A miniszteri biztos arról is beszélt, hogy csaknem 23 600-an jelentkeztek űrhajósnak az Európai Űrügynökség (ESA) tavaly májusban lezárt felhívására, ahol a jelentkezők közül 170-en magyarok voltak, és többen tovább is jutottak közülük.

Nemzeti Űrhajós Program leendő kiválasztottja is megkapja az ESA-projekt asztronauta minősítését. Az ESA-programba kerülők adatai az együttműködés keretében a Nemzeti Űrhajós Program adatbázisába is bekerülnek.

2024 első fele továbbra is a magyar űrhajós fellövésének céldátuma azzal a kiegészítéssel, hogy az esetleg előforduló csúszások, starthalasztások miatt 2025-re tolódhat a magyar űrtúra

– ismertette a magyar űrprogram részleteit Ferencz Orsolya.

Rovatok