Index Vakbarát Hírportál

Létszámhiánnyal küzdhet a NASA

2022. január 28., péntek 06:24

A Nemzetközi Űrállomás kiszolgálásához, és a közelgő Artemis-programhoz szükséges minimális szint alá csökkenhet az amerikai űrügynökség űrhajóscsapatának létszáma, állítja a NASA főfelügyelőjének január 11-én közzétett jelentése.

Jelenleg 44 aktív űrhajós van a NASA-nál, de a szám idén tovább csökkenhet, ha otthagyják a hivatalt. A NASA asztronautáinak létszáma 2000-ben érte a valaha volt maximumát, akkor 150 aktív tagot számláltak, emlékeztet az Űrvilág.

Most, húsz évvel később az űrhajósok száma az 1970-es évek óta nem látott szintre csökkent.

A létszámot új űrhajóskadétok felvételével és kiképzésével pótolná a hivatal, ahogy arról írtunk korábban, a mélyűrbe tervezett missziók csapatainak tagjait már kiválogatták, kiképzésük pedig meg is kezdődött. A kiképzés két évig tart, az újoncok első küldetésére 2024-ben kerülhet sor, ám addigra a jelenleg aktív állomány tagjainak létszáma is csökkenni fog várhatóan. A NASA belső elemzései alapján arra számít, hogy a 2022-es és 2023-as pénzügyi év lesz a legrosszabb, az elvárt minimumnál kevesebben dolgoznak majd a hivatalnál, a Holdra visszatérő Artemis-missziók pedig létszámhiánnyal indulhatnak.

Az Artemis–2- és Artemis–3-repülések 2024-ben és 2025-ben várhatók, a jelentést összeállítók attól tartanak, a távoli időpont miatt az űrhajósok kiválasztása és kiképzése elkényelmesedhet. Kifogásolják ezenfelül azt is, hogy kétéves tanítási ciklust szerveztek, míg korábban az ISS-program résztvevői öt évet is tanultak és gyakoroltak, mire éles bevetésre került sor.

A probléma okaként említi a jelentés azt is, hogy a NASA 2014-ben tíz százalékkal (25 százalékról 15 százalékra) csökkentette a „biztonsági tartalékok” létszámát. A csökkentés okát azonban homály fedi, a döntésről hiányos dokumentáció maradt fenn, amivel nem deríthető ki a pontos miért. A biztonsági tartalékot szó szerint kell érteni, ezeknek az űrhajósoknak a szerepe, hogy amennyiben váratlan egészségügyi problémák, váratlan lemorzsolódás, vagy bármi más okból csökkenne az aktív szolgálatot teljesítők létszáma,

legyen, aki helyükre lép.

Mivel az évtized befejeztével az ISS-program is a végéhez közelít, így az ügynökségnél erősebb lemorzsolódásra számítanak, de megjegyzik, pont most lenne szükség a tapasztalt űrhajósokra a jövő fejlesztéseihez. A közzétett jelentés szerint az is kifogásolható a NASA gyakorlatában, hogy nem állnak rendelkezésre átfogó demográfiai információk az ügynökség űrhajósairól, miközben ezekre szükség lehetne az Artemis-missziók során.

A jelentés pontos számot nem határoz meg, hogy hány főből kellene állnia a NASA űrhajóscsapatának, de erőteljesen javasolja a 15 százalékos biztonsági tartalék értékének felülvizsgálatát, illetve ajánlatokat vázol fel az adatok gyűjtésének és a kiképzés továbbfejlesztésére, és új irányelvek kidolgozására. Az amerikai űrügynökség elfogadta a javaslatokat, ígéretük szerint követni fogják azokat.

(Borítókép: Nasa Központ Floridában. Fotó: Mark Wilson / Getty Images)

Rovatok