Index Vakbarát Hírportál

Az évtized végéig marad Amerika az ISS-en

2022. január 2., vasárnap 13:05

A Biden-Harris adminisztráció meghosszabbította az Egyesült Államok részvételét a Nemzetközi Űrállomás (ISS) programjában. A NASA vezetője, Bill Nelson az óév utolsó napján jelentette be: 2030-ig biztosan folytatják küldetéseiket és kutatásaikat az állomáson.

A NASA december elején terjesztette elő, hogy 2030-ig nyugdíjba kell küldeni az ISS-t. Akkor azzal számoltak, hogy 2024-ig marad biztosan funkcionális az űrállomás. A december 31-i kijelentés inkább abból a szempontból érdekes, hogy a NASA elkötelezte magát vele aziránt is, hogy folytassa a közös munkát az ISS-en dolgozó európai, japán, kanadai, valamint orosz űrügynökségekkel.

Főként az orosz Roszkoszmosszal való együttműködés tűnhet meglepőnek annak fényében, hogy az oroszok korábban többször jelezték, az ISS elhagyását tervezik, valamint szorosabb kooperációra készülnek a Nemzetközi Űrállomásról kitiltott, saját keringő labort működtető Kínával. Ráadásul az amerikaiak a 2021-ben az ISS-en kialakult vészhelyzetek szinte mindegyikét Oroszország számlájára írták, az oroszok pedig egy 2018-as incidens kapcsán vádolták meg az amerikaiakat szándékos szabotázzsal.

A NASA a pénteki közleményében megerősíti, hogy folytatják az Artemis-projektet, valamint az előkészületeket a Mars-utazásra. A Nemzetközi Űrállomás 2030-ig tervezett sorsáról és lehetséges utódairól bővebben is írtunk korábban ebben a cikkben.

(Borítókép: Paolo Nespoli - ESA / NASA / Getty Images)

Rovatok