Index Vakbarát Hírportál

Néha felrobban, de rekorder lett a sufnifénykard

2022. január 29., szombat 05:38

Fél percig működik, viszont nem tartozik hozzá kábel vagy gázpalack.

Az első visszahúzható pengéjű fénykard megalkotójaként került be a Guinness Rekordok Könyvébe Alex Burkan, az Alex Lab YouTube-csatorna üzemeltetője.

A valóságos fénykard egyméteres plazma pengét bocsát ki, amely 2800 Celsius fokon izzva az acélt is átvágja. Az sem utolsó szempont, hogy a fénykard tényleg kézi eszköz, nem csatlakozik hozzá ipari elektromos kábel vagy hátra erősíthető gáztartály.

A Star Wars-rajongó orosz ezermester 2013 óta fejlesztette a fiktív fegyvert, és a végeredmény majdnem olyan, mint a filmen. Hogy ki milyennek értékeli a látványt az űrlovagok impozáns fegyvere és a kicsit fenyegető szülinapi csillagszóró tengelyen,  egyéni fantázia függvénye.

A fénykardom legfontosabb része az elektrolizáló. Ez az eszköz képes nagy mennyiségű hidrogént és oxigént termelni bármilyen nyomáson, kompresszor nélkül

– magyarázta a Burkan a Guinness Rekordok Könyvének.

A dologhoz már csak egy hidrogén-üzemű motor befecskendező rendszere kellett, és mindezt sikerült egyetlen markolatba beépíteni, de azért maradtak hiányosságok.

Csak 30 másodpercig működik teljes energián, a hidrogénfáklya nem stabil, ami eléggé látszik, ha mozgatják, és a hidrogén gyulladása miatt néha felrobban a kezedben.

A plazmapengének ugyanakkor a mozifilmek alapján nem várt tulajdonságot kölcsönöznek a benne áramló ionizált részecskék: vonzza az erős áramú kisüléseket és villámokat, ami instant belépő a Szellemirtók vagy akár a Hegylakó világába.

Egy másik youtuber, a kanadai James Hobson ugyancsak bekerült a rekordok könyvébe, első Hacksmith-féle fénykard prototípusával, amihez ugyan egy hátra szerelhető propán-tartály is tartozik, cserébe szebben és tovább világit.

Alex Burkan jelenleg egy Vasember-páncél megvalósításán dolgozik.

(IFLScience)

Rovatok