Index Vakbarát Hírportál

Először észleltek magányos, naptömegű fekete lyukat

2022. február 8., kedd 13:55

Első ízben észleltek csillagtömegű, magányos fekete lyukat – írja a Space.com. A korábbi kutatások arra utaltak, hogy fekete lyukak akkor keletkeznek, ha egy több mint húsz nap tömegű csillagban véget ér a magfúzió, aminek szupernovarobbanás, majd a magjának gravitációs összeomlása az eredménye.

Az eddigi számítások szerint minden ezredik csillag elég nagy ahhoz, hogy fekete lyuk legyen belőle. Kailash Sahu asztrofizikus elmondása szerint a Tejúton körülbelül százmillió, csillagtömegű fekete lyuk található. Ezek tömege néhányszor akkora, mint a mi Napunké, szemben a szupermasszív fekete lyukakkal, amelyek tömege a Nap tömegének milliárdszorosa szorozva több millióval.

Eddig valamennyi naptömegű fekete lyukat kettős rendszerekben, neutroncsillagokkal együtt észlelték. Ennek ellenére többségük valószínűleg magányos.

Ahogy erre nevükből is következtethetünk, a rájuk eső fény száz százalékát elnyelik, ezért rendkívül nehéz őket észlelni. Ez egyszerűbb a kettős rendszerekben a gravitációs hullámok miatt.

Rovatok