Index Vakbarát Hírportál

Először látott fényt a James Webb űrteleszkóp

2022. február 8., kedd 05:49 | aznap frissítve

Minden jól halad, de az obszervatórium még nem áll készen a munkára.

A NASA híradása szerint a James Webb űrteleszkóp a múlt hét végén érzékelt először a csillagokból érkező fényt. A fény először haladt át a teleszkóp rendszerén, és érkezett be a NIRCam nevű infravörös kamera érzékelőjére. A NIRCam tehát működik, de az obszervatórium még messze nem áll készen a tudományos munkára.

A 10 milliárd dolláros költséggel, másfél évtized alatt megépített hatalmas űrteleszkóp január elején hajtotta végre a sikeres, több száz hibalehetőség által nehezített folyamatot, amely során kinyitotta a hőpajzsát és fő tükrét. Pár héttel később megérkezett rendeltetési helyére, a Föld L2 Lagrange-pontjára, és megkezdte fedélzeti műszerei hónapokig tartó kalibrációját.

A JWST mostanra negyven napot töltött az űrben, és szakemberek közlése szerint műszerei jelenleg is hűlnek. Ennek azért van jelentősége, mert a legrégebbi, nagyon erős vöröseltolódású fényt csak az abszolút zéró Kelvin közelébe lehűlve tudja majd érzékelni – a teleszkóp ezért helyezkedik el a Napnak és Földnek ötrétegű hőpajzsból álló hátát mutatva.

Most tanul látni

A folyamat jelenleg ott tart, hogy a fő tükör 18 hexagonális elemét egyenként beállítják. Bizonyos műszereket egyelőre be sem kapcsoltak. 

A JWST első képeit várhatóan nyáron láthatja a nagyközönség, de ezek valószínűleg nem lesznek igazán észbontók. A 60-as évektől fejlesztett, és 1990 áprilisában felbocsátott Hubble űrteleszkóp eleinte a földi társainál 50 százalékkal élesebb képeket kapott, ami látható javulást jelentett, de nem volt szenzációsnak nevezhető. Az igazán döbbenetes képeket egy évvel később készítette a Jupiter felhőiről.

Ehhez hasonló módon a szakemberek szerint a JWST munkája kezdetén a Marsot és a Jupiter holdját, az Europát vizsgálja majd, és talán felfedez pár M típusú törpecsillag körül keringő exobolygót.

(Sapce.com)

(Borítókép: A James Webb űrteleszkóp az amerikai űrügynökség illusztrációján. Fotó: Adriana Manrique Gutierrez /  NASA GSFC / CIL) 

Rovatok