Index Vakbarát Hírportál

Világító hálókkal mentenék a teknősöket és a cápákat

2022. február 13., vasárnap 18:10

A fluoreszkáló hálókba nem gabalyodnak bele azok az élőlények, amelyeknek a halászata nem cél. Nincs magyarázat rá, hogy a halakat miért nem tartja távol a világítás.

Zölden világító halászhálókkal majdnem teljesen elejét lehet venni annak, hogy véletlenszerűen az eresztőhálókba gabalyodjanak a cápák, a ráják és a tengeri teknősök, vagyis olyan élőlények, amelyeknek kifogása nem célja a halászatnak – számolt be az MTI. Az úgynevezett járulékos fogás teszi ki a világ halászatának 40 százalékát, azaz 38 millió tonnát.

A Current Biology című folyóiratban publikált kutatás résztvevői a hagyományos és a megvilágított eresztőhálók működését hasonlították össze a mexikói Baja California állam partjai mentén. A fénylő halászhálók esetében 63 százalékkal volt kisebb a járulékos fogás, a cápák, a ráják és a teknősök esetében pedig 95 százalékkal zuhant csapdába került tengeri állatok száma.

A kutatók nem tudják, hogy a LED-világítás miért működik ilyen nagy hatásfokkal egyes fajok, így a cápák esetében. Jesse Senko, az Arizonai Egyetem biológusa, a kutatás vezetője csak feltételezi, hogy a fény figyelmeztető vagy elrettentő hatással van az állatokra. Ugyanakkor nincs magyarázat arra, hogy a halakat miért nem tartja távol a világítás.

A fénylő halászhálók használata nagyban segítené a kihalás fenyegette fajok védelmét, de a LED-világítás felszerelése és működtetése jelentős költséggel járna, amit a halászok nehezen engedhetnének meg maguknak főleg a fejlődő országokban.

(Borítókép: tojásrakás után a tengerbe visszatérő teknősök Nicaragua partjainál. Fotó: Oswaldo Rivas / AFP)

Rovatok