Index Vakbarát Hírportál

Közzétették a James Webb első képeit

2022. február 13., vasárnap 10:09

Az űrteleszkóp lőtt egy szelfit is.

A NASA JWST programjának munkatársai közzétették az űrteleszkóp által készített első képeket. Mivel az eszköz kalibrációja jelenleg is folyik, a 18 elemből álló tükör beállítása során készült képen egy csillag nem túl éles képe látható tizennyolcszor. A szakemberek örülnek, mert ezen a ponton éppen ilyen képre számítottak.

Az eredmény hasonló a szimulációhoz és igazodik az előrejelzésünkhöz. Nem látunk semmi aggasztót, de először használjuk az eszközöket súlytalanságban, és látható, hogy a NIRCam kiváló hullámfront-érzékelő

– mondta Lee Feinberg, a JWST optikaiteleszkóp-rendszeréért felelős vezető.

A teleszkóp a Göncölszekér közelében található Naphoz hasonlóan G-típusú HD 84406 felé néz, mivel az könnyen beazonosítható és nincsenek a környezetében hasonló fényességű csillagok. A február 2-án, 25 órás folyamat során készült kép egy nagyobb, kétmilliárd pixeles fotó középső részlete.

A James Webb teleszkóp második képe egy önarckép, ami a NIRCam egyik olyan lencséjéről készült, ami tükör felé néz, hogy a mérnökök munkáját segítse. A világító szegmens közvetlenül a lencse felé tükrözi a fotózott csillag fényét.

Az űrteleszkóp jelenleg 33 fokkal melegebb az optimális működéshez szükséges minusz 223 Celsius foknál.

(Space.com)

Rovatok