Index Vakbarát Hírportál

Megbízhatóbbnak tűnnek a géppel generált arcok

2022. február 17., csütörtök 12:03

Annak is nehéz megkülönböztetni őket a valódi arcoktól, aki tudja hogy kell.

A mesterséges intelligencia által generált emberi arcképek ma már nem csak felismerhetetlenül hasonlóak a valódi emberek arcához, de a Lancaster Egyetem és a Berkeley kutatói szerint a valódi emberek szemében megbízhatóbbnak is tűnnek.

Hany Farid professzor és Dr. Sophie Nightingale kisérletében az önkéntesek feladata az volt, hogy portékat fotózzanak valódiság és megbizhatóság alapján.

315 válaszadó a teljesen véletlenszerűhöz közeli 48 százalékos aránnyal találta el, hogy melyik arc valódi és melyik nem, vagyis egyszerűen nem tudták megkülönböztetni őket. Később egy gyorstalpalón kaptak segítséget a mesterséges arcok felismeréséről – a tájékozott válaszadókkal újból elvégzett értékelés is mindössze 59 százalékos találati arányt hozott.

Hamis mosoly

Ennél is különösebb, hogy a szintetikus arcok a megbízhatósági pontozáson 7,7 százalékkal jobb eredményt értek el. A részleteket tekintve a nők megbízhatóbbnak tűntek, mint a férfiak. A rasszok között nem voltak jelentős különbségek, bár a fekete arcok általában megbízhatóbbnak tűntek, mint az ázsiaiak. A mosolygó arcok ugyancsak kimutathatóan növelték megbízhatóság érzetét.

A kutatók szerint a mesterséges arcok azért tűnnek megbízhatóbbnak, mert hasonlítanak az átlagos archoz. Felhívták továbbá a figyelmet, hogy a deep fake technika demokratizálódása a visszaélések számának növekedésével fog járni, ezért egyre sürgősebb, hogy a vizuális terület tudományos és mérnöki közössége elkezdje az etikai normák és szabályzó mechanizmusok kidolgozását.

Talán az egyik legkárosabb következmény, hogy egy olyan világban, ahol bármelyik fotó vagy videó hamisítvány lehet, bármilyen kellemetlen felvétel valódiságát meg lehet kérdőjelezni

– fogalmaztak.

(Neuroscience News)

Rovatok