Index Vakbarát Hírportál

A kibertérben még nincs világháború

2022. március 3., csütörtök 21:53

Az ukrán IT-sereg mellett az Anonymous is beszállt a küzdelembe, az amerikaiak feszülten várják az orosz hackerek bosszúját.

Az ukrán IT-sereg

A háború egyik legmeglepőbb következménye, hogy létrejött a valaha létezett legnagyobb önkéntes kiberhaderő, az IT Army. A kibersereg jelenleg mintegy negyedmillió főt számlál, és a világ különböző országaiból érkező hackereket és csoportokat fogja össze. A digitális átalakulásért felelős miniszterhelyettes által vezetett haderőnem 25 millió dollárt gyűjtött kriptovaluta-adományokból, ezt felszerelés vásárlására költik.

A Telegramon közzétett célpontlistán orosz olajcégek, bankok és állami honlapok szerepeltek, ezek ellen a hagyományos biztonsági réseket és a terheléses támadást is elfogadhatónak tartják.

A legnagyobb orosz hátterű nemzetközi hitelintézet, a csődbe jutott Sberbank honlapját biztosan elérhetetlenné tették. De elérhetetlenné vált a moszkvai tőzsde is, ahol a szankciók miatt folyamatosan zuhanó rubel- és részvényárak miatt szünetelt, és az általános pánik elkerülése érdekében azóta is szünetel a kereskedés. A csoport tevékenységének hatására Oroszország letiltotta az állami digitális ügyfélkapu elérését külföldi IP-címekről.

Az Anonymous visszatér

Az egyik legnagyobb és legrégibb hacktivista szervezet, az Anonymous szintén beszállt a küzdelembe Ukrajna oldalán. Elérhetetlenné tették az orosz állami hírügynökség, a TASZSZ, a Russia Today hírtévé oldalát, de a honlaptörésnél messzebbre is jutottak. Az orosz védelmi minisztériumtól 200 gigabájt adatot loptak el, és tettek ki a netre, publikáltak másik 200 gigabájtot a Tetraedr belorusz fegyvergyártól. Sikerült továbbá meghackelniük az orosz televíziókat, amelyek háborús híreket és ukrán hazafias dalokat játszottak.

Az első csapás

Az Ukrajna elleni hadműveleteket egy hónappal megelőzte egy orosz kibertámadás-sorozat. Ennek egyik különös vonása volt, hogy a zsarolóvírusokkal támadó kiberbűnöző-csoportok eszközeit használta, csak épp megelégedett a pusztítással, és nem kért váltságdíjat. Ezzel a módszerrel Lettországban és Litvániában is támadtak rendszereket.

A háború következményeként az Egyesült Államokban és általában a Nyugaton is megnőttek az orosz kibertámadásokkal kapcsolatos félelmek. Bár a Biden-kormányzatnak volt egy kis ideje, hogy aktívan megerősítse az ország informatikai védekezőképességét, a zsarolóvírusos bandák eddig szabadon garázdálkodtak.

Az eddigi támadásokat nem tudták vagy nem akarták az orosz államhoz kötni és háborús tevékenységnek tekinteni.

A nagy bankok, a JP Morgan, a Citigroup, a Bank of America és a Goldman Sachs nem hivatalosan arról számoltak be, hogy kiberbűnözők szokásos próbálkozásai mellett az Oroszország elleni szankciók bevezetését követően valamivel kifinomultabb, infrastruktúrájukat célzó támadások indultak ellenük.

A szakértők szerint a vízműcégek lehetnek a végső célpontok, mivel ezek nem tudnak nagy összegeket költeni védekezésre. Bár a kibertérben kissé elmosódnak a bűnözés/zavarkeltés és a háborús cselekmény közötti határok, egy közműveket érintő támadás már ténylegesen casus bellivé válhat.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár maga is megemlítette a katonai szövetség kölcsönös védelméről szóló ötödik cikkelyt az Nvidiát az elmúlt héten ért komoly hackertámadásra utalva. Az Nvidia szakemberei azóta visszavágtak, és meghackelték a támadókat, akik dél-amerikai bűnözőknek bizonyultak.

(Ars Technica, CNN, Forbes, New York Post, TechCrunch)

(Borítókép: Bilgin S. Sasmaz / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok