Index Vakbarát Hírportál

Orosz műholdakat támadni felér egy hadüzenettel

2022. március 5., szombat 14:59

Az Anonymous nem hackelte meg őket, de napok alatt széthullott az orosz űrprogram.

Dmitrij Rogozin, az orosz állami űrvállalat, a Roszkoszmosz főigazgatója cáfolta az Anonymous kijelentését, amely szerint az oroszok többé nem urai a kémműholdjaiknak. A legendás aktivista hackercsoport még kedden közölte, hogy leállították a földi irányítóközpontot.

A szabadszájúságáról ismert egykori hadügyminiszer és miniszterelnök-helyettes, Rogozin közölte, hogy az irányítóközpontok rendben üzemelnek, a hackereket pedig kisstílű csalóknak nevezte, egyben megragadta a lehetőséget, hogy Oroszország potenciális ellenfeleit megfenyegesse.

Bármelyik ország műholdjának lekapcsolása lényegében casus belli, vagyis háborút kiváltó cselekmény

– fogalmazott.

A műhold elleni állítólagos támadás akkor következett be, amikor az Ukrajna elleni inváziót végrehajtó orosz erők támadása nagyon lelassult, miközben Oroszországot gazdasági szankciók sora éri, és eddig példátlan kiberháború alakult ki az ukrán IT-hadsereg és az Anonymous részvételével.

Rogozin kezdettől fogva aktívan és agresszív stílusban adja elő tweetjeiben a hivatalos orosz álláspontot, egyebek között a Nemzetközi Űrállomás lezuhanásával fenyegetve.

Az elmúlt egy hétben az amúgy rendkívül békés és a hidegháborúban is kooperatív űrkutató tudományos közösség, a NASA és az ESA is elfordult az orosz űrprogrammal való együttműködéstől.

Ultimátum

Annak, hogy a háborús helyzet egyik következményeként nagyon rövid idő alatt nagyon alacsony szintre estek vissza a szakmai kapcsolatok, jó példája a Roszkoszmosz vitája a OneWeb nevű űrinternetes céggel.

A OneWeb 36 műholdját pénteken lőnék fel Bajkonurból, a Roszkoszmosz azonban közölte, hogy az indításra addig nem kerülhet sor, amíg a cég nem teljesíti a követeléseiket. Az egyik követelés, hogy az Egyesült Királyság adja el állami tulajdonrészét a cégben. A másik, hogy a OneWeb adjon garanciát, hogy a műholdjait nem használják katonai célokra.

Bár még van idő a döntésre, az eredmény borítékolható. A britek energiaügyi minisztere, Kwasi Kwarteng közölte, hogy nem szállnak ki a cégből. Rogozin kilátásba helyezte, hogy elszállítják a kilövőállásra szerdán felkészített Szojuz rakétát.

A OneWeb közvetlen konkurenciája Elon Musk űrcége, a SpaceX által üzemeltetett Starlinknek. A 2020-ban csődközelbe jutott céget az mentette meg, hogy bevásárolta magát a brit állam, az indiai Bharti Global távközlési cég, a koreai Hamwha és a japán Softbank. 

A Roszkoszmoszt az aggaszthatta, hogy Musk az ukrán kormány kérésére Starlink antennákat küldött az orosz bombázások által lerombolt infrastruktúra miatt internet nélkül maradt ukrán védőknek. 

(CNBC, Futurism)

Rovatok