Index Vakbarát Hírportál

Zsugorodik az antarktiszi jégtakaró

2022. március 7., hétfő 21:37

Februárban több mint négy évtizedes mélypontjára süllyedt az antarktiszi tengerjég kiterjedése – közölte az Európai Unió Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgálata.

Egész hónapban átlagosan 27 százalékkal volt kisebb az antarktiszi jégtakaró az 1991–2020-as évek átlagánál, és az eddigi legalacsonyabb szintjére süllyedt a mérések 1979-es kezdte óta. Leginkább a Ross-, a nyugati Amundsen- és az északi Weddell-tengerben volt kisebb a tengerjég kiterjedése a szokásosnál – írta a Copernicus. Ettől jobb volt a helyzet az Északi-sarkvidéken, ahol csak két százalékkal volt kisebb februárban a tengerjég kiterjedése a sokévi átlagnál.

A szolgálat mérései szerint a globális átlaghőmérséklet februárban 0,2 Celsius-fokkal haladta meg az 1991–2020-as évek februárban mért átlagát, nagymértékben elmaradva a 2016-os, a 2017-es és a 2020-as csúcsértékektől. Különösen enyhe volt Európában a február, a hőmérsékletek két százalékkal haladták meg a sokévi átlagot, de nem döntöttek rekordot. Az eddigi legmelegebb február, amelyet 1990-ben mértek, 1,6 fokkal volt melegebb az ideinél.

Az Európai Unió klímafigyelő szolgálata havonta tesz közzé globális jelentést műholdak, hajók, repülőgépek, meteorológiai állomások által mért adatok és modellszámítások alapján – ismertette az MTI.

Rovatok