Index Vakbarát Hírportál

Magyar kutató fedezte fel a kisbolygót, amely két órával később a tengerbe csapódott

2022. március 12., szombat 21:16

Izland közelében csapódtak be annak a kisbolygónak a darabjai, amelyet az érkezés előtt két órával egy magyar csillagász fedezett fel.

Pénteken érte el a körülbelül 3-4 méteres kisbolygó a Föld légkörét. Ez volt mindössze az ötödik alkalom, hogy a becsapódás előtt észleltek ilyen égitestet. Az előző négyet az Egyesült Államokból jelezték, Magyarország a világon a második ország, ahol ez megtörtént.

Ez volt az ötödik az emberiség történetében abból a szempontból, hogy megtaláltuk a Föld légkörét elérő égitestet, még mielőtt ez megtörtént

– mondta az RTL Híradónak Sárneczky Krisztián, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont munkatársa, aki észlelte a kisbolygót.

A csillagász a Piszkéstetői Obszervatóriumból péntek este a Földtől százezer kilométerre fedezte fel az égitestet. Végül Izland északi részén pár másodperces villanást láttak, amit a robbanás okozhatott, ezt követően zuhantak a darabok a Norvég-tengerbe.

Sárneczky Krisztián volt az a csillagász, aki felfedezte 2022 első üstökösét, ezt el is nevezték róla, erről itt írtunk bővebben.

Rovatok