Index Vakbarát Hírportál

Meghalt Eugene Parker

2022. március 17., csütörtök 13:32

A Parker napszonda névadója 94 éves volt.

Március 15-én elhunyt Eugene N. Parker amerikai fizikus, plazmafizikus, a Nap fizikájának úttörő szakértője. Parker a Chicagói Egyetem ifjú professzoraként matematikai modellek alapján előre jelezte a Napból kiáramló anyag, vagyis a napszél létezését, és pályafutása során újra és újra forradalmi felfedezésekkel bővítette a csillagok működésével, a Föld és a Nap mágneses mezejével, a röntgencsillagászattal vagy a kozmikus sugárzás galaxisokon belüli terjedésével kapcsolatos ismereteinket.

Szomorúan vettük tudomásul a hírt, hogy korunk egyik legnagyobb tudományos gondolkodója és vezetője eltávozott

– fogalmazott közleményében az amerikai űrkutatási hivatal.

A NASA szokása, hogy a kutatószondákat csak azt követően nevezik el, hogy sikeresen feljuttatták őket, és képesnek bizonyulnak küldetésük végrehajtására. A Parker iránti tiszteletből kivételt tettek, így Eugene Parker az első élő ember volt, aki megtekinthette a róla elnevezett űreszköz fellövését 2018-ban.

A Parker napszonda azóta az első ember alkotta eszközzé vált, amely megérintette a Napot, és jelenleg is folytatja tudományos küldetését, hogy a névadója által fél évszázada felvetett tudományos kérdéseket megválaszolja.

(CNN, SciTechdaily)

Rovatok