Index Vakbarát Hírportál

Megtalálták a gombát, amely két hét alatt megeszi a plasztikot

2022. március 25., péntek 20:26

Nagy hatásfokkal bontja le a polietilént és más műanyagokat egy tengerigomba-faj, amelyet a Kínai Tudományos Akadémia Óceánkutató Intézetének tudósai azonosítottak. Egyes műanyagféléket két hét alatt darabokra bont.

A Szun Csao-min vezette kutatócsapat 2016 óta több mint ezerféle műanyag hulladékot gyűjtött össze a tengerekből, és e minták egyikén találták a plasztikfaló tengeri gombát. A gomba hatására a műanyag mintegy négy hónap alatt összezsugorodik, megváltoztatja a színét, és apró töredékekre hullik – írja az MTI.

Bizonyítást nyert, hogy a gomba akár 95 százalékos hatásfokkal is lebontja a műanyagot, és ártalmatlan a környezetre

– idézi jelentésében Szunt a Hszinhua kínai állami hírügynökség.

Szun Csao-min csapata laboratóriumi körülmények között felgyorsította a gomba szaporodását, és elérte azt, hogy két héten belül apró darabokra bontsa le a poliésztert, a poliuretánt és a biológiailag lebomló műanyagokat. A kutatócsapat kezdeményezte kutatási eredményeik országos szabadalmaztatását – olvasható a Hszinhua hírében.

Becslések szerint évente nyolcmillió tonna műanyag hulladék kerül a világtengerekbe és mikroműanyaggá lebomolva a globális táplálékláncba, komoly veszélyt jelentve a tengeri ökoszisztémára. A tengeri gombák megoldást kínálhatnak a problémára – vélte a kínai kutató.

Rovatok