Index Vakbarát Hírportál

Megtört a jég a világ leghidegebb területén

2022. március 26., szombat 16:06

A történelemben először történt ilyen.

A megfigyelések kezdete óta először jegyezték fel egy jéghátság összeomlását a Déli-sark keleti oldalán. Az összeomlott rész viszonylag kicsi, mintegy 1200 négyzetkilométer területű.

Az Antaktisznak ez a része a Föld legmagasabb, legszárazabb és leghidegebb részéhez, a Kelet-Antarktiszhoz tartozik, ezért nem igazán számítottunk a jéghátság összeomlására

– fogalmazott TikTok-videójában a Minnesotai Egyetem gleccserkutatója, Peter Neff. A jég valamikor március 14. és 16. között szakadt be – írja a ScienceAlert.

Ezzel egy időben szokatlan hőmérsékleti anomáliáról adtak hírt a kontinensről. A nyári hőhullámoknál megfigyelt magas légnyomású jelenség, úgynevezett hőkupola jelent meg a sark felett, amely miatt helyenként az évszaknak megfelelő hőmérsékletnél 40 fokkal is magasabb (de még fagypont alatti) hőmérsékleteket mértek.

Catherine Walker oceanográfus és jégkutató szerint a szokatlanul enyhe idő csak az utolsó szalmaszál volt.

Valószínűleg az óceán régóta tartó melegedésének eredményét látjuk

– vélekedett Walker.

Complete collapse of East Antarctica's Conger Ice Shelf (~1200 sq. km) ~March 15, seen in combo of #Landsat and #MODIS imagery. Possible it hit its tipping point following the #Antarctic #AtmosphericRiver and heatwave too? #CongerIceShelf #Antarctica @helenafricker @icy_pete https://t.co/7dP5d6isvd pic.twitter.com/1wzmuOwdQn

— Catherine Colello Walker (@CapComCatWalk) March 24, 2022

A Conger- és Glenzer-gleccserek közötti jéghátság a 70-es évektől zsugorodott, 2020 óta felgyorsult a zsugorodása.

A Glenzer–Conger-hátság több ezer évig létezett, és soha többé nem tér vissza

– fogalmazott Neff.

Rovatok