Index Vakbarát Hírportál

Bebizonyosodott, hogy képes kijátszani az immunrendszert az omikron

2022. április 7., csütörtök 17:03

Öt kórházi dolgozóból egy kapta el az új típusú koronavírus omikron-változatát annak ellenére, hogy háromszor is be volt oltva – állapította meg egy új svéd tanulmány.

Noha a fertőzöttek többsége tünetmentes volt, a vírusszám elég magas volt ahhoz, hogy akár kilenc napon át is képesek legyenek fertőzni – közölték az SVT a svéd televízióban szerdán.

A kutatásban a stockholmi Danderyd kórház 375 dolgozóját tesztelték kétnaponta négy héten át. Több mint húsz százalékuknak lett pozitív a tesztje a harmadik vakcina felvétele utáni két hónapon belül. Többségük tünetmentes volt.

Először követtük végig a vírus koncentrációját a légutakban meglévő omikron-fertőzés során. Meglepődtünk, hogy milyen sokak tesztje lett pozitív, és milyen magas volt a vírusszámuk annak ellenére, hogy nem sokkal korábban kapták meg a harmadik oltást

– mondta el az adásban Charlotte Thalin szakorvos, aki részt vett a kutatásban.

Az omikron képes kijátszani az immunrendszert 

A szakember szerint a tanulmány azt bizonyítja, hogy a SARS-CoV-2 omikron-változata képes kijátszani az immunrendszert.

Az eredmények ennek ellenére nem jelentik azt, hogy a vakcinák ne segítenének. Védenek a koronavírus okozta Covid–19 súlyos változata ellen, ami veszélyes lehet a be nem oltottakra, az idősekre és a kockázati csoportokba tartozókra – tette hozzá Thalin.

Minimalizálni akarjuk a fertőzés terjedését, mivel az új variánsok kialakulása valószínűbb, ha erősen terjed a fertőzés

– magyarázta. A tanulmány szerint a kutatásban részt vevők többségét a Pfizer–BioNTech vagy az AstraZeneca vakcinájával oltották – írja az MTI. 

Rovatok