Index Vakbarát Hírportál

Megtalálta saját ejtőernyőjét a Perseverance

2022. április 8., péntek 10:42

Napi negyed kilométert tesz meg a Mars-járó.

Egy éles szemű internetező különös tárgyra bukkant a NASA Mars-járójának április 6-án készített fotóin: a Perseverance 412 nappal érkezése után a leszállásakor eldobott ejtőernyőjére bukkant. A NASA egyelőre nem erősítette meg a felfedezést.

Az ejtőernyő pontos helyét a vörös bolygó körül keringő Mars Reconnaissance Orbiter azonosította 2021 februárjában, mintegy nyolcszáz méterre a rover jelenlegi tartózkodási helyétől – nagyon valószínű tehát, hogy a távolban látható világos objektum az, aminek gondolják.

A Perseverance az elmúlt hónapokban első útjához képest visszafelé haladt, és elhagyta az Ingenuity Mars-helikopter egy évvel ezelőtti első repülésének helyszínét, és jelenleg kitartóan halad egy magasabb sziklák övezte terület felé, amely a tudósok szerint egy egykor ide ömlő folyó deltája. Azért nem száguld a Mars-járó, bár legutóbb sebességrekordot állított fel azzal, hogy 244 métert tett meg egy nap alatt.

The parachute.

Processed MCZ_RIGHT
RMC: 19_1126, Sol: 401
LMST: 11:27:52
Credit: @NASAJPL-Caltech/ASU #PerseveranceRover pic.twitter.com/RVbiy65jXh

— 65dBnoise (@65dbNoise) April 7, 2022

A Perseverance egykori ejtőernyője nosztalgiát idéz, ami nemcsak a leszállás izgalmait eleveníti fel, hanem a NASA szakemberei által a mintájában elrejtett titkos üzenetet is.

(Futurism)

Rovatok